Ministrul Korodi a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că a refuzat să-şi pună semnătura pe actul normativ prin care se instituie noile valori ale taxei de poluare, ordonanţa de urgenţă fiind semnată de secretarul de stat liberal din Ministerul Mediului, Lucia Varga.
"Sunt nemulţumit de faptul că nu a existat o analiză serioasă înainte ca această măsură să fie luată. Nu au existat nici consultările obişnuite cu cei de la Comisia Europeană, nici obişnuita analiză pe care o făceam de obicei atunci când vorbeam despre vreo modificare a taxei auto", a declarat Korodi.
În opinia sa, măsura de ajustare a taxei ar fi trebuit luată, eventual, de viitorul Executiv, acesta fiind, potrivit ministrului, un gest de fair-play.
Taxa pe poluarea auto a fost triplată luni, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei Guvernului privind modificarea taxei, iar toate persoanele care o vor achita începând de marţi vor plăti după noul sistem de calcul.
În ordonanţa de urgenţă a Guvernului, publicată luni în Monitorul Oficial (MO), nu este menţionată data de la care taxa va fi triplată, astfel că că prevederile actului normativ a intrat în vigoare la momentul publicării în MO.
Ordonanţa menţionează însă că, începând din 15 decembrie, autovehiculele a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 de centimetri cubi (cmc) şi care sunt înmatriculate pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene sunt exceptate de la plata taxei pe poluare până la data de 31 decembrie 2009.
De asemenea, începând de luni, 8 decembrie, sunt exceptate de la plata taxei auto toate maşinile conforme normelor Euro 5 şi Euro 6, precum şi vehiculele electrice şi hibride.