Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică, după negocierile cu PSD, că este posibilă compatibilizarea programelor celor două partide, însă cota unică de impozitare este "nediscutabilă".
"Am discutat pe baza programelor de guvernare ale noastre, şi ceea ce putem spune după această fază preliminară este că se poate considera că este posibilă o compatibilizare a acestora, sigur în condiţiile în care cota unică nu este discutabilă", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul PNL a informat că liberalii au discutat cu social-democraţii şi despre schimbarea Legii electorale, PNL menţionând că trebuie păstrat votul proporţional.
"Pentru noi foarte importante sunt şi alte elemente: actualul sistem electoral şi-a demonstrat neajunsurile pe care presa le-a comentat îndelung. Suntem de acord să facem o modificare, să rectificîm aceste erori ale ale Legii electorale, dar păstrând un element fundamental, acela al reprezentării proporţionale a voturilor cetăţenilor în viitorul Parlament, în aşa fel încât Parlamentul să redevină o instituţie credibilă, în care să putem spune că avem o totală reprezentativitate a tutror opţiunilor politice din România, deci pe baza unui vot proporţional", a mai declarat Tăriceanu.
El a informat că în întâlnirea cu liderii PSD, "delegaţia PNL a avut posibilitatea să prezinte punctul de vedere al liberalilor" şi să asculte punctul de vedere al PSD-ului.
"Noi am insistat foarte mult pe elementele definitorii ale programului nostru şi ale elementelor cu care ne-am prezentat în faţa alegătorilor în campania electorală. Aş vrea să mă refer la elementele de program economic, la ceea ce înseamnă o condiţie nediscutabilă din punctul nostru de vedere, care este cota unică de impozitare. Am discutat foarte mult pe programul nostru de combatrere efectelor crizei economice globale, planul de creştere economică şi creare de locuri de muncă, care a fost pus în aplicare", a apreciat liderul PNL.
El a menţionat că s-au mai discutat şi chestiuni ce ţin de "viitorul politic al României" şi de "posibilele derapaje".
"România este o ţară membră a UE, dar nu trebuie să scăpăm din vedere că există întotdeauna posibile derapaje în ceea ce înseamnă garantarea drepturilor şi libertăţilor individuale, garantarea unei Justiţii independente, fără interferenţe politice, elemente care în final definesc statul de drept. Pentru noi aceste lucruri dar şi altele precum economia de piaţă, sunt elemente pe care nu le putem exclude dintr-o discuţie şi constituie repere fundamentale a participării PNL într-o formulă care să guverneze România".
Premierul nu a vrut să răspundă la nicio întrebare a jurnaliştilor şi s-a arătat deranjat de intervenţia unei ziariste, spunându-i: "Domnişoară, vă rog frumos!".
A fost aşadar o discuţie cu cei de la PSD în care şi ei şi-au prezentat punctul de vedere. Pentru această discuţie de început eset tot ceea ce vă pot spune în acest moment. Probail că vom mai avea în cpontinuare întâlniri atât cu PD cât şi cu PSD-ul pentru a ajunge la o concluzie finală în perspectiva alcătuirii unei majorităţi parlamentare care să degaje un guvern şi după acea o formulă de prim-ministru.