Mititelu a explicat că pentru un împrumut în valută, cu o dobândă iniţială de 4,5% pe an, un client care vrea să-l refinanţeze acum are nevoie de un venit cu 40% mai mare. Astfel, la acelaşi venit nu mai poate lua credit de aceeaşi valoare.
"Consolidarea datoriei şi transpunerea pe o perioadă mai lungă ar fi o soluţie", a continuat directorul BCR.
Mititelu a afirmat că există încă posibilitatea extinderii bazei de clienţi a băncilor, având în vedere gradul redus de bancarizare din România, comparativ cu alte state europene. El a precizat că există o bază de clienţi care se încadrează în condiţiile de creditare, dar nu au apelat la un împrumut bancar până în prezent.
Referitor la posibilitatea creşterii numărului restanţierilor la împrumuturi, oficialul BCR a spus că băncile trebuie să aibă flexibilitatea necesară pentru ca "ambele părţi să iasă pe câştig".
Potrivit noului regulament al BNR, băncile calculează gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente.
De asemenea, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare se face diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobândă, respectiv fixă sau variabilă şi comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei.
La determinarea gradului de îndatorare vor fi luate în considerare riscul valutar, riscul de rată a dobânzii, precum şi posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli din administrare prevăzute în contract.
Anterior, băncile cu norme proprii de creditare aplicau un grad maxim de îndatorare de 70% la veniturile nete, prin scăderea unor cheltuieli minime din totalul câştigurilor clientului sau a familiei acestuia. Aplicarea tuturor coeficienţilor de risc va micşora nivelul maxim admis, dar din simulări a rezultat un grad de îndatorare peste 35%, cât vor aplica instituţiile de credit fără norme avizate.