Creditele vor fi acordate sau garantate cu o rată a dobânzii cel puţin comparabilă cu cele acordate către "societăţi sănătoase" şi în special cu rata de referinţă adoptată de Comisia Europeană, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate, joi, de Guvern.
"Dacă agenţii economici nu rambursează ajutorul de salvare în termen de şase luni, AVAS poate acorda ajutoare de stat de restructurare sau poate solicita întocmirea planurilor de lichidare", se arată într-un comunicat al Executivului.
Fondurile pentru sprijinirea financiară a companiilor vor fi puse la dispoziţia Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de către Ministerului Economiei şi Finanţelor.
La cererea temeinic justificată a companiilor, AVAS şi Ministerul Economiei şi Finanţelor pot acorda înlesniri la plată constând în eşalonări pe o perioadă de maximum cinci ani, ca ajutor pentru restructurare, pentru obligaţiile fiscale restante, cât şi pentru creanţele fiscale/comerciale/bancare preluate spre valorificare.
Măsurile de sprijin vor fi acordate sub forma unei scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale, cu respectarea legislaţiei naţionale sau comunitare, după ce Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care măsurile de sprijin sunt considerate a fi compatibile cu piaţa comună, arată Executivul.
Condiţiile de eligibilitate care trebuie îndeplinite de către companiile din portofoliul AVAS pentru a beneficia de sprijin financiar, precum şi procedurile de acordare vor fi reglementate prin hotărâre de guvern. Acordarea ajutoarelor de stat nu va fi afectată de schimbările în structura de proprietate a beneficiarilor.
Conform analizelor efectuate de AVAS, o serie de companii se confruntă deja cu lipsa de lichidităţi şi cu imposibilitatea accesării de credite, atât pentru activitatea curentă cât şi pentru finalizarea programelor de investiţii necesare îmbunătăţirii productivităţii muncii.
"Până la această dată, economia românească pare să nu fie afectată la nivelul sistemului bancar. În ultimele zile însă tot mai mulţi agenţi economici au anunţat sistarea procesului de producţie, chiar dacă în această etapă nu au apelat la concedieri de personal", se arată în actul normativ.
Preşedintele instituţiei, Teodor Atanasiu, a declarat, în luna noiembrie, agenţiei MEDIAFAX că AVAS vrea să elaboreze un plan de susţinere a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, inclusiv prin contractarea unui împrumut, pentru a ajuta compania în contextul crizei financiare, şi va anunţa CE despre această operaţiune.