Ministrul Sănătăţii a participat, miercuri, la deschiderea primei maternităţi private din România "Regina Maria", aparţinând Centrului Medical Unirea.
În acest context, demnitarul a spus că regretă că nu a reuşit, din păcate, să diversifice oferta asigurărilor de sănătate, adică să poată dezvolta asigurările private.
"Sper să reuşim acest lucru. Până atunci pregătim pachetul de servicii de bază, care va fi dimensionat în concordanţă cu fondurile pe care sistemul le are la dispoziţie. Nu este adevărat că putem face gratuit orice serviciu în sănătate. Dacă pachetul de bază ar fi dimensionat corect, atunci am putea realiza şi alte pachete suplimentare. Sper că, în cel mult zece zile, veţi vedea oferta unui pachet de servicii de bază realist, care va fi pus la dispoziţie sistemului", a mai spus Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a mai vorbit despre intenţia de a realiza pachetul bazal de servicii la început de mandat în august 2006, dar şi în luna mai 2007, când anunţa că "trebuie să se închidă robinetele prin care se scurg banii din sistem''.
El a spus atunci că de un an încearcă să realizeze pachetul bazal de servicii, precizând că nu reuşeşte din cauza părerilor divergente "ale celor aleşi pentru această acţiune".
"Nu vreau să mai minţim oamenii spunându-le că pot primi gratuit orice serviciu. Nu ne permitem acest lucru. Dar vreau ca ei să ştie care sunt serviciile gratuite şi care nu. Ei bine, nu am putut până acum. Fără pachet bazal de servicii nu pot introduce asigurările private", a mai spus, în 2007, demnitarul.
Despre necesitatea realizării unui pachet bazal de servicii a vorbit aproape fiecare ministru al Sănătăţii, dar niciunul nu l-a realizat.
Fostul ministru al Sănătăţii, Mircea Cinteză, răspunând unor acuzaţii de corupţie din sănătate, susţinea: "Prima corupţie din sistem este atunci când autorităţile zic că oferă sănătate românilor 365 zile pe an, în toate domeniile, inclusiv al celor mai noi proceduri existente, în condiţiile în care nu este posibil acest lucru, întrucât banii primiţi pentru sănătate în România sunt a zecea parte din banii primiţi de sistemele sanitare din ţările Uniunii Europene. Şi prima dovadă de ieşire din această stare de corupţie este să le spunem oamenilor ce drepturi au de aceşti bani, iar acestea să fie asigurate cu adevărat permanent', adică realizarea pachetului bazal de servicii'.