Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că în niciun caz nu se prefigurează convocarea unui congres al partidului în perioada următoare, în timp ce coordonatorul campaniei electorale, Miron Mitrea, a afirmat că va fi un congres în ianuarie-februarie, pentru alegerea noii conduceri.
La finalul unei reuniuni a liderilor PSD, care a avut loc miercuri la biroul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană a declarat că în niciun caz nu se prefigurează convocarea unui congres în perioada următoare, el apreciind că PSD a câştigat alegerile şi a desfãşurat o campanie electorala bună.
Geoană a precizat că, în condiţiile în care PSD a câştigat alegerile, doar după ce va ajunge la guvernare se poate discuta şi despre "lecţiile" campaniei, precum şi despre modul în care aceasta a fost gestionată.
Întrebat dacă îşi va depune mandatul de preşedinte, aşa cum spunea Miron Mitrea, invocând Statutul PSD, Geoană a evitat un răspuns tranşant, el precizând: "Am câştigat alegerile, va trebui să ducem şi partidul la guvernare. După aceea putem să discutăm şi despre lecţiile acestei campanii, despre modul în care a fost gestionată".
"A fost o campanie bună, care a dus la victorie. Deci nu sunt niciun fel de elemente care să conducă la altceva decât la o continuare calmă şi serioasă a ducerii PSD la guvernare pe baza mandatului popular pe care l-am primit", a subliniat Geoană.
Pe de altă parte, coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, a declarat, miercuri, după şedinţa conducerii PSD, că, potrivit Statutului partidului, în ianuarie sau februarie va trebui organizat un Congres, el refuzând să spună dacă va candida sau nu la preşedinţia partidului.
Mitrea a spus că, după fiecare rundă de alegeri, trebuie organizat un Congres, potrivit Statutului partidului, în care conducerea în exerciţiu să îşi depună mandatul şi să se organizeze alegeri pentru funcţiile de conducere.
Întrebat dacă va candida, la acest Congres, pentru funcţia de secretar general, Mitrea a dat asigurări că nu o va face.
Întrebat dacă va candida pentru funcţia de preşedinte, Mitrea a spus : "Acum nu pot să vă spun dacă voi candida sau nu".
Anterior, Miron Mitrea a declarat, miercuri, că, potrivit Statutului PSD, după alegeri, conducerea partidului îşi depune mandatul, se organizează Congres şi "se alege o altă conducere", el arătând că PSD nu are de ce să fie "fericit" cu rezultatul obţinut la vot.
"Ştiţi foarte bine că statutul partidului spune că după alegeri parlamentare, conducerea îşi depune mandatul, se face un Congres şi se alege o altă conducere. Acum mi-e greu să spun ce va face partidul, dacă e fericit sau nu cu negocierile care vor veni. Cu alegerile nu este fericit partidul, evident că nu este, nu are nici un motiv", a arătat Mitrea.
El a răspuns, astfel, unei întrebări care viza riscurile la care se expune Mircea Geoană, în calitatea sa de preşedinte al PSD, dacă negocierile privind formarea unei majorităţi parlamentare nu evoluează favorabil pentru PSD.
Întrebat dacă Mircea Geoană îşi riscă scaunul funcţie de rezultatele negocierilor, Mitrea a precizat: "În politică ne riscăm scaunele de dimineaţă până seara. Nu ştiu. Astăzi nu se pune problema aceasta. Nu cred că cineva, în partid, astăzi, se gândeşte la modul în care-şi riscă sau nu Mircea Geoană scaunul".
Surse din PSD au precizat, pentru MEDIAFAX, că Miron Mitrea se pregăteşte să preia, în cadrul unui Congres desfăşurat în perioada următoare, funcţia de secretar general al PSD, funcţie deţinută în acest moment de Titus Corlăţean.
Potrivit aceloraşi surse, Mitrea coordonează în acest moment negocierile PSD-PDL, asigurându-şi o poziţie de putere în partid în cazul în care PSD–PDL va forma viitoarea majoritate parlamentară.
Sursele respective au precizat că Mitrea ar fi interesat de postul de preşedinte al Senatului, care, potrivit unor surse, ar urma să-i revină lui Mircea Geoană, dacă renunţă la funcţia de premier, în cazul unei majorităţi parlamentare PDL-PSD.
Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, înainte de alegeri, că dacă nu va reuşi să determine intrarea PSD la guvernare şi să obţină funcţia de premier, îşi va depune mandatul.
Conform articolului 49 din Statutul PSD, Congresul extraordinar poate fi convocat de către Consiliul Naţional în cazul alegerilor parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate.