Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) organizează, miercuri, o dezbatere publică privind proiectul de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare ale titlului IV "Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
"Normele metodologice vizează mai multe ordine de ministru dezbătute până acum. Actualul proiect va permite punerea în aplicare a legii şi vizează, printre alte, organizarea şi funcţionarea serviciilor de ambulanţă şi SMURD, dar şi organizarea serviciilor private de ambulanţă", a explicat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Potrivit proiectului de act normativ, acordarea asistenţei medicale private de urgenţă la nivel prespitalicesc se face de către serviciile de ambulanţă private non-profit şi de către cele comerciale, cu respectarea unor cerinţe. Astfel, participarea serviciilor private non-profit în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat se face cu aprobarea Ministerului Sănătaţii Publice, precum şi a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
De asemenea, ambulanţele aparţinând serviciilor private non-profit vor trebui să afişeze numărul de apel unic de urgenţă 112. Fundaţiile şi asociaţiile non-profit ale firmelor cu capital privat nu fac parte din această categorie, se mai arată în proiectul de act normativ.
În cazul serviciilor de ambulanţă private comerciale, situaţia este puţin diferită. Astfel, potrivit proiectului, ambulanţele private comerciale sunt apelate la numerele proprii de apel, cu excepţia activităţilor de consultaţii şi transport contractate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a căror coordonare se face doar prin 112 şi dispeceratul medical public sau a celui integrat.
Serviciile private comerciale de ambulanţă au obligaţia de a menţiona pe ambulanţe, în scris, imediat sub numărul de apel afişat lateral dreapta, lateral stânga şi pe uşa sau uşile din spate, numele firmei, care trebuie să fie identic cu cel din registrul comerţului.
De asemenea, va fi făcută menţiunea "Numărul de apel este un număr privat şi serviciile oferite sunt contra cost. Pentru asistenţa publică de urgenţă sunaţi la 112".
Serviciile private de ambulanţă care nu afişează un număr de apel privat nu sunt obligate să menţioneze numărul serviciului public.
Dispeceratele medicale publice, precum şi cele integrate trimit echipajele de consultaţii sau cele de transport ale serviciilor de ambulanţă private comerciale la cazurile specifice în baza unor protocoale de cooperare avizate de Casele judeţene de asigurări de sănătate sau de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi de autorităţile de sănătate publică.
La trimiterea unui echipaj al unui serviciu de ambulanţă privat comercial, dispeceratul public are obligaţia să informeze apelantul de această măsură şi de faptul că intervenţia va fi asigurată gratuit, aceasta fiind decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate.
Serviciile private comerciale de ambulanţă pot avea zone arondate pe care le deservesc în baza protocoalelor de cooperare cu serviciile publice de ambulanţă, astfel încât activitatea de consultaţii şi de transport sanitar din zonele arondate să fie asigurată integral sau parţial de serviciile private de ambulanţă, coordonarea rămânând la nivelul dispeceratului medical public sau a celui integrat, potrivit proiectului de act normativ.
Serviciile private comerciale de ambulanţă care vor primi solicitări prin dispeceratul medical public sau prin dispeceratul integrat sunt obligate să asigure din fonduri proprii mijloacele de comunicaţii radio necesare pentru fiecare mijloc de intervenţie, precum şi mijloacele la nivelul dispeceratului, fiind interzisă conectarea acestora la frecvenţele de lucru ale serviciilor publice de urgenţă sau ale serviciilor private non-profit.
Serviciul de ambulanţă public în structura căruia se află dispeceratul medical sau responsabilul dispeceratului integrat informează, lunar, în scris, Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate, respectiv Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti despre numărul intervenţiilor la care s-a deplasat fiecare serviciu de ambulanţă privat comercial, menţionând datele de referinţă ale fiecărui caz.
Dacă apelantul nu este dispus să achite costul solicitării, dispeceratul serviciului privat va prelua solicitarea integral, împreună cu numărul de contact al apelantului şi va comunica solicitarea dispeceratului medical public sau celui integrat prin numărul de apel unic 112, informând apelantul de acest demers. La momentul preluarii datelor de către dispeceratul medical sau cel integrat prin 112, întreaga responsabilitate de rezolvare a cazului este preluată de serviciile publice.
În cazul în care numărul de apel este gratuit în toate reţelele telefonice fixe şi mobile, se va menţiona doar faptul că prestarea serviciilor este contra cost. Serviciile private de ambulanţă sunt acreditate de Casele de asigurări cu care au contracte şi autorizate de Ministerul Sănătăţii Publice prin autorităţile de sănătate publică.
Autorizarea unui serviciu privat de ambulanţă se face de către o comisie de specialitate numită de autoritatea de sănătate publică, aprobată de ministrul Sănătăţii şi care are în componenţă cel puţin doi medici de urgenţă dintr-un judeţ, altul decât cel în care urmează să activeze serviciul ce urmează a fi evaluat.
Ministerul Sănătăţii Publice, direct sau prin Autorităţile de Sănătate Publică, poate inspecta şi controla activităţile desfăşurate de serviciile medicale private în domeniul asistenţei medicale de urgenţă, inclusiv prin acţiuni inopinate, se mai arată în proiectul de act normativ.