"Deşi clasaţi pe poziţia a treia, liberalii vor juca un rol-cheie în formarea viitorului guvern, în contextul în care nu s-a conturat nicio majoritate clară în urma alegerilor", comentează Agenţia France-Presse, notând că PNL şi PDL au ajuns împreună la putere în 2004, dar alianţa DA s-a destrămat în 2007, "victima conflictului între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu".
"Forţele de centru-stânga şi democrat-liberalii, la egalitate în urma alegerilor din România", titrează Reuters, anunţând că cele două mari formaţiuni au obţinut aproximativ 33 la sută din sufragii.
"Popularitatea PSD a crescut în ultimele săptămâni, atrăgând electoratul graţie unor promisiuni privind o mai bună protecţie socială în contextul crizei economice internaţionale", adaugă Reuters.
"Rezultatele provizorii arată că formaţiunea de centru susţinută de preşedintele Traian Băsescu pare să fi obţinut cele mai multe voturi în urma alegerilor parlamentare din România. Dacă rezultatele parţiale se vor confirma, niciunul dintre partide nu va avea majoritate în Parlamentul de la Bucureşti", scrie Canadian Press.
Agenţia Associated Press anticipează că, în contextul rezultatelor care arată că niciun partid nu va avea majoritate în Parlament, "vor urma negocieri dure pentru formarea unei coaliţii".
Şi Bloomberg observă că nu există un câştigător clar al alegerilor legislative, constatând prezenţa slabă la urne a românilor (aproximativ 40 la sută).
"Cei aproximativ 18 milioane de români cu drept de vot au fost chemaţi la urne pentru a decide ce partid poate face faţă crizei economice globale. Românii se tem de diminuarea creşterii economice, care ar putea conduce la creşterea şomajului şi pierderea investiţiilor străine, în condiţiile în care moneda naţională se depreciază şi pieţele fluctuează. Mulţi cetăţeni au preferat să plece în vacanţă, departe de locurile în care ar fi trebuit să voteze, mai ales că alegerile au coincis cu Ziua Naţională", încheie Bloomberg.