El a participat, luni, la Palatul Cotroceni, la o videoconferinţă cu forţele participante la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcani.
"Ne menţinem activitatea în Irak până în 2011 sau până când aliaţii noştri părăsesc Irakul. Acest lucru este de natură să clarifice orice dezbatere politică pe marginea acestui subiect", a spus şeful statului.
Băsescu a spus că misiunile la care România va participa alături de NATO în viitor vor fi negociate până la finalul acestui an.
El a menţionat însă că opţiunea sa este ca aceste misiuni să să nu se schimbe faţă de cele deja stabilite. "Opţiunea mea este ca misiunile să nu se schimbe, şi, pe cât posibil, nici locaţiile", a precizat preşedintele.
Parlamentul irakian a adoptat, joi, Acordul de securitate cu Statele Unite, care prevede retragerea trupelor americane la sfârşitul lui 2011.
România a primit, săptămâna trecută, o scrisoare din partea Irakului privind menţinerea prezenţei militare, urmând să fie transmisă o nouă invitaţie oficială ce va conţine inclusiv elemente despre natura viitoare a misiunii româneşti, axate pe asistenţă şi consiliere, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Teodor Meleşcanu
Potrivit ministrului, aprobarea, joi, în Parlamentul irakian a acordului cu SUA privind menţinerea trupelor reprezintă "momentul pe care irakienii l-au aşteptat pentru a trimite invitaţia oficială părţii române".
Ministrul a spus că, din elementele pe care le deţine în prezent, poate spune că va exista cu certitudine o schimbare a naturii misiunii trupelor româneşti, care va fi menţionată de invitaţia oficială. El a adăugat că trupele româneşti se vor axa cel mai probabil pe consiliere şi asistenţă pentru trupele irakiene şi că este posibilă şi o eventuală schimbare a locaţiei trupelor româneşti din Irak.
România participă la efortul internaţional de stabilizare a Irakului din anul 2003. În acest moment, prezenţa internaţională se realizează în baza rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU 1790 din 2007, care este valabilă până la 31 decembrie 2008.