Panteonul României va fi ridicat din fonduri private, prin donaţii, iar lucrările ar putea începe în primăvara anului 2010.
Prezidiul Academiei a început demersurile pentru înfiinţarea unei fundaţii numită "Panteonul României" care se va ocupa de proiectul cu acelaşi nume. Fundaţia are deja circa 30 de membri fondatori, printre care reprezentanţi din prezidiul Academiei, preşedintele Ionel Haiduc, care va avea aceeaşi poziţie şi în cadrul fundaţiei, vicepreşedinţii Dan Berindei, Florin Filip, Marius Iosifescu, Marius Sala şi secretarul general, Păun Ion Otiman. Fundaţia va include, însă, şi personalităţi ale vieţii ştiinţifice sau religioase, dar se va evita "zona politică", a spus Otiman.
Finanţarea proiectului se va face din fonduri private, fără să fie implicat bugetul de stat, considerând că acesta nu va fi "foarte generos pentru astfel de lucruri", dată fiind situaţia economică, a precizat secretarul general al Academiei, unul dintre iniţiatorii proiectului. Otiman a spus că a discutat deja cu mai mulţi potenţiali donatori, miercuri, la lansarea proiectului la Academia Română, şi a primit răspunsuri favorabile, chiar dacă nu s-au discutat sume.
Academia propune drept loc pentru amplasarea sediului Panteonului fostul Crematoriu, din zona Parcului Carol, în prezent dezafectat şi aflat pe un teren public, nerevendicat. Otiman a precizat că reprezentanţii Academiei au discutat cu primarul Sorin Oprescu şi urmează să primească un răspuns din partea Primăriei Municipiului Bucureşti privind posibilitatea de a folosi locul respectiv drept amplasament pentru sediul Panteonului. Academia motivează alegerea fostului Crematoriu pentru amplasarea instituţiei prin poziţia sa centrală şi dominantă, uşor de exploatat arhitectonic.
Membrii fundaţiei vor face un caiet de sarcini, în care vor fi stabilite conceptul arhitectural şi structura edificiului Panteonului, şi vor lansa un concurs internaţional de proiecte. Otiman a precizat că fundaţia speră să aibă sprijinul unor instituţii, precum Ordinul Arhitecţilor sau Universitatea de Arhitectură, pentru alegerea constructorului Panteonului. Lucrările ar trebui să înceapă în primăvara anului 2010, după o prognozare "optimistă", a mai spus secretarul general al Academiei.
Academia Română a lansat în cadrul sesiunii de vineri, dedicată împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire, proiectul înfiinţării acestei instituţii de reprezentare naţională, care să se numească, într-un spirit de tradiţie europeană, Panteonul României. El va include personalităţi din viaţa cultural-ştiinţifică a ţării: scriitori, artişti, oameni de ştiinţă, istorici, inventatori, oameni politici, mareşali ai României, comandanţi de mari unităţi militare, figuri reprezentative ale mişcării naţionale de Rezistenţă sau înalţi ierarhi.