La cererea Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP), reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice au organizat, joi, la sediul Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), o întâlnire între specialişti în boli infecţioase, oncologie şi obstetrică-ginecologie, dar şi din cadrul instituţiei.
Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, Adrian Streinu Cercel, a explicat faptul că acestă campanie este una de prevenire a infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV), responsabilă de apariţia a peste 80 la sută din cancerele de col uterin. El a prezentat rezultatele studiilor întreprinse de experţi americani şi europeni, cercetări care au fost începute acum două decenii.
Mai mult, Streinu Cercel a ţinut precizeze că Premiul Nobel pentru Medicină pe anul 2008 a fost atribuit germanului Harald zur Hausen, pentru cercetările făcute asupra HPV, dovedindu-se că acesta este responsabil pentru apariţia majorităţii cazurilor de cancer de col uterin.
Vaccinarea fetelor împotriva HPV trebuie făcută înainte ca aceastea să înceapă viaţa sexuală, întrucât după acest moment, potrivit unor studii făcute în Germania, 70 la sută dintre tinerele cu vârste între 13 şi 21 de ani erau infectate cu HPV. Mai mult, în Germania, 12 la sută din populaţia de 14 ani este activă sexual, la 15 ani este activă sexual 23 la sută din populaţie, iar la 16 ani 47 la sută.
Reprezentanţii MSP au explicat că vaccinarea nu este obligatorie, dar că părinţii trebuie, potrivit legii dreptului pacienţilor, să semneze dacă refuză vaccinarea împotriva cancerului de col uterin.
Prezenţi la dezbatere au fost şi managerul Spitalului de Obstetrică Ginecologie "Panait Sârbu'', profesor doctor Bogdan Marinescu, şeful clinicii de oncologie de la Spitalul "Sfânta Maria", Florian Băcanu, şi preşedintele Asociaţiilor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă. Cei prezenţi au recunoscut faptul că nu s-au aşteptat ca autorităţile române să asigure fonduri pentru începerea campaniei şi au recomnadat părinţilor să-şi vaccineze fetele pentru a le proteja de o infecţie agresivă.
"Vă spun, vaccinaţi-vă fetele! Cu bani, dacă nu vreţi gratis de la stat. Eu sunt oncolog şi văd prea multă moarte în jur pentru că femeile ignoră sfaturile medicilor'', a spus medicul Băcanu.
Profesorul Bogdan Marinescu a spus că în general fetele încep viaţa sexuală la 13-14 ani. În cabinetul de colposcopie sunt tot mai numeroase femeile cu infecţie cu HPV şi săptămânal sunt realizate cel puţin două intervenţii pentru leziunile de col produse de acest virus, a explicat acesta.
"Vaccinarea nu este obligatroie. Mai mult, nicio terapie nu este fără risc, nici măcat tratamentul cu banala aspirină. Cel mai mult contează beneficiile, iar acestea au fost dovedite ştiinţific. Anul trecut, când am gândit programul de imunizare împotriva infecţiei cu virusul HPV, nu am crezut că MSP va fi atât de receptiv şi va investi bani în acest program", a mai spus managerul Spitalului "Panait Sârbu".
Consiliera preşedintelui Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP), Cristina Iordache, a reclamat că MSP nu a avut o campanie de informare corectă, coerentă, pe înţelesul tuturor oamnilor, indiferent de pregătire sau vârstă şi cu puncte de vedere unitare între specialişti. Ea a mai spus că în şcolile din Iaşi, de exemplu, au sosit informările privind vaccinarea cu doar patru zile înainte de declanşarea campaniei, timp total insuficient pentru a explica părinţilor importanţa imunizării.
Mai mult, Iordache a spus că nu ştie care sunt efectele secundare ale vaccinului şi a cerut Ministerului Sănătăţii să îşi asume vaccinarea HPV, nu să ceară prăinţilor să îşi asume riscurile unui refuz.
" Nu vreau să percepeţi ca un refuz punctul de vedere al părinţilor, dar vă atenţionez că foarte mulţi părinţi se vor opune vaccinrării fetelor lor. Noi cerem oprirea campaniei şi decalarea ei până se vor lămuri toţi părinţii", a mai spus Iordache.
Un părinte de la Şcoala nr 12 a întrebat dacă poate alege vaccinul, întrucât fetele vor fi vaccinate cu vaccinuri diferite.
Profesorul Strienu Cercel a explicat că ambele vaccinuri sunt împotriva HPV, unul dintre ele este şi împotriva unor vegetaţii. "Campania vizează însă imunizarea împotriva HPV şi de aceea au fost luate ambele tipuri de vaccin care acoperă infecţie cu Human Papilloma Virus", a mai spus Streinu Cercel.
În România, 500 de fete sub 14 ani au devenit mame, iar peste 2.000 aveau între 15 şi 19 ani când au dus pe lume un bebeluş, a explicat Adrian Pană, director general în MSP.
Subsecretarul de stat în MSP Raed Arafat a promis că vor da mai multe informaţii privind această campanie, dar a precizat că nu va fi oprită campnaia. Arafat a adăugat că pentru început vor fi vaccinate doare acele fetele ai căror părinţi îşi vor da acordul. Părinţii trebuie să exprime scris doar refuzul, nu acordul, a mai precizat Raed Arafat.
Campania de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin, care se va desfăşura în şcoli şi în care sunt cuprinse aproximativ 110.000 de eleve, a început luni. Vaccinul se va administra în trei doze, pe o perioadă de şase luni, prima doză până la jumătatea lunii decembrie, cea de-a doua în cursul lunii ianuarie 2009, iar ultima în luna mai.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, preciza că niciun copil nu va fi vaccinat dacă părinţii acestuia nu îşi dau acordul scris în acest sens. Astfel, în cel mai scurt timp, unităţile de învăţământ trebuie să organizeze şedinţe cu părinţii, la care vor fi invitaţi şi medici, pentru a-i informa despre campania de vaccinare, dar şi despre riscurile existente în cazul nevaccinării.