Întrebat de presă cum comentează posibilitatea ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă dobânda cheie, Tăriceanu a afirmat că politica BCE urmăreşte scăderea ratei pentru stimularea creditelor de investiţii.
"Este foarte probabil ca în momentul în care şi la noi se termină cu această criză de încredere în cadrul sistemului bancar, nu între clienţi şi sistemul bancar, ci între bănci, BNR va putea să analizeze şi, în funcţie de situaţie, să decidă asupra oportunităţii coborârii dobânzilor. Deci este foarte posibil, după părerea mea, dar acest lucru ţine de Banca Naţională, nu de resortul Guvernului", a spus Tăriceanu.
La 30 octombrie, BNR a decis să menţină dobânda de politică monetară la 10,25%. Rata a fost majorată cu 3,25 puncte procentuale în ultimele 12 luni.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) apreciază că BCE ar putea reduce rata dobânzii cheie la 2% până în primăvară, de la 3,25% în prezent, pentru a combate recesiunea în zona Euro, în cazul în care contextul economic va continua să se degradeze.
"Reducerea presiunilor inflaţioniste pentru următorii doi ani va permite diminuarea suplimentară a ratelor dobânzii în lunile următoare", se arată în cea mai recentă prognoză economică elaborată de OCDE, citată, marţi, de AFP.
BCE ar putea menţine dobânda de 2% pentru o perioadă de aproximativ un an, consideră specialiştii organizaţiei.