"Guvern de uniune naţională nu prea a mers niciodată, nici în alte perioade. Din experienţa anilor care au trecut s-a văzut că cele mai eficiente au fost guvernele în care un partid şi-a asumat răspunderea guvernării, cu sprijin parlamentar", a precizat Iliescu, dând exemplul guvernelor Văcăroiu şi Năstase, caracterizate prin stabilitate şi creştere economică.
Iliescu a spus că cele două perioade de coaliţii au reprezentat experimente nefericite, caracterizate de scădere economică, recesiune, dar şi de probleme pe plan internaţional.
"Din punct de vedere al eficienţei, o guvernare în care un partid cu o anumită prezenţă puternică în Parlament ar putea să îşi realizeze un sprijin majoritar s-a dovedit formula cea mai bună", a arătat Iliescu.
El a arătat că situaţia concretă a rezultatelor alegerilor ar putea să impună nevoia unor înţelegeri, respectiv a unei coaliţii de guvernare.
"Sunt trei partide. Două dintre partide să formeze o coaliţie şi să aibă majoritate asigurată. Trebuie să vedem ce este compatibil şi incompatibil pentru o formulă guvernamentală care să asigure o majoritate stabilă, nu una improvizată, cum s-a făcut în decembrie 2004, care nu a rezistat mai mult de un an şi ceva", a arătat Iliescu.
Şi preşedintele Traian Băsescu a spus, luni, că nu este un susţinător al unui guvern de uniune naţională, precizând că, în opinia sa, ideea este exagerată.
Băsescu a arătat că, în opinia sa, în viitorul guvern vor fi minim două partide. Unul dintre moderatori a apreciat, în acest context, că unul dintre cele două partide va trebui, în acea situaţie, să renunţe la funcţia de premier, în condiţiile în care, în prezent, cele mai importante trei partide şi-au desemnat candidaţi pentru acest post. Preşedintele a răspuns: "Da, avem această înţelepciune".