Liiceanu a afirmat că, în momentul de faţă, majoritatea ziarelor şi a formelor de mass-media este ghidată după interese de grup. "Are voie, în România, ca un intelectual să se poarte ca un cetăţean vocal sau este condamnat la muţenie? Are voie un intelectual să pună piciorul pe tărâmul politicii sau este penalizat în cele mai incalificabile forme de denigrare, demonizare şi demolare?', s-a întrebat Gabriel Liiceanu.
El a arătat că, în acest moment, este vorba de confiscarea spaţiului public de cãtre oamenii politici, de cei aflaţi la putere. "Dacă nu taci, eşti distrus", a adăugat el, referindu-se la faptul că i s-a distrus munca de o viaţă, familia, a fost tăvălit şi atras în mocirlă.
Liiceanu a mai spus că presa nu a precupeţit nicio armă de a-l denigra, mai ales în două momente şi anume în 1990 şi în 2006, iar instituţiile de stat au fost folosite pentru reglare de conturi. Vladimir Tismăneanu a afirmat că în multe ziare se scrie orice şi oricând, fără ca informaţiile să fie verificate din mai multe surse.
El s-a referit la perioada în care a condus comisia prezidenţialã şi a elaborat raportul care condamnă comunismul. "Nu întâmplător primul lucru pe care l-a fãcut Nicolae Văcăroiu, când a ajuns la Cotroceni, a fost să scoată acest raport pe de web site-ul Preşedinţiei, iar Traian Băsescu când a revenit, primul lucru pe care l-a fãcut a fost să-l pună la loc", a arătat Tismăneanu.
El a mai spus că puterea în România nu este în mâinile lui Traian Bãsescu , ci în alte părţi. "Puterea nu este în mâna acelui preşedinte care a fost suspendat, care doreşte să schimbe România într-o direcţie pe care noi o considerăm bună", a spus Tismăneanu, care a adăugat că existã o "alianţă monstruoasã între forme de radicalism de stânga şi forme de radicalism de dreapta care se întâlnesc în oroarea faţã de valorile liberale deschise".
Horia Roman Patapievici a afirmat că au fost "loviţi şi stigmatizaţi ca intelectuali ai lui Băsescu" şi nimeni din presă nu a reacţionat. Totul a pornit de la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, care nu a fost legitimă, a adăugat Patapievici, arătând că de la sintagma "intelectualii lui Băsescu" s-a trecut la "intelectualii autoritari".
Patapievici a adăugat că s-a creat imaginea faptului că cine a fost împotriva suspendării imorale a lui Traian Băsescu s-a calificat automat pentru nivelul de lingău.
"De ce sprijinul pentru Tăriceanu nu te aruncă în tabăra intelectualilor lui Tăriceanu? Iar simplul fapt că am semnat scrisoarea de susţinere a lui Traian Bãsescu a pus brandul intelectualii lui Băsescu şi suntem ca vitele însemnate", s-a întrebat Patapievici, arătând că nimeni din presă nu a reacţionat.
El s-a referit la momentul din Parlament în care preşedintele Traian Bãsescu a condamnat comunismul, pe baza raportului Tismăneanu, arătând că a fost un circ fãcut de PRM, iar responsabilii din Parlament nu au luat nicio măsură şi totul s-a transformat în ridiculizarea "intelectualilor lui Băsescu".
Patapievici a mai spus că nu este posibil ca Institutul Cultural Român, pe care îl conduce, să fie "luxat de primul-ministru" şi bugetul să-i fie tăiat cu 40%.
Valeriu Stoica, moderatorul dezbaterii organizată de Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională, a declarat, la rândul său, că intelectualii trebuie să fie solidari când unul dintre ei este calomniat, denigrat şi demolat.