"Există o prognoză făcută de specialiştii Comisiei Europene că România va încheia anul bugetar curent cu un deficit bugetar între 3,4 şi 3,6 din PIB, faţă de cei 2 la sută prognozaţi de Guvern. Dacă acest deficit va fi demonstrat până la finalul trimestrului patru, se anunţă în mod matematic şi obligatoriu din partea CE, până la finele lunii aprilie anul viitor, demararea procedurilor de penalizare a României conform Pactului de Stabilitate şi Creştere în Europa cu privire la deficitul bugetar excesiv, ceea ce înseamnă că România ar putea fie pusă în situaţia să plătească penalizări de până la 0,5 la sută din PIB", a spus Geoană, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit liderului PSD, în această situaţie, România ar putea ajunge în situaţia de a apela la un acord stand by cu Fondul Monetar, "cu toate neplăcerile şi constrângerile cunoscute din trecut cu această instituţie".
Mircea Geoană a spus că România a ajuns în această situaţie din cauza guvernării, iar despre măsurile anticriză ale Guvernului a spus că sunt "propagandă electorală".
"Această exuberanţă inconştientă pe care guvernarea de dreapta o întreţine în România şi care a condus la vulnerabilitate severă reprezintă un risc important în perioada următoare. Inclusiv planurile anticriză reprezintă planuri bazate pe nimic altceva decât propagandă electorală, nu au susţinere bugetară”, a afirmat Mircea Geoană.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a fost luni la Timişoara, unde s-a întâlnit cu candidaţii la alegerile parlamentare. De asemenea, el a vizitat o societate din Timişoara care şi-a redus activitatea şi a anunţat două spăptămâni de şomaj tehnic pentru 45 la sută din angajaţi.
Premierul Tăriceanu a declarat vineri, la ASE, că este preocupat în primul rând de asigurarea locurilor de muncă şi, apoi, de păstrarea deficitului bugetar în limitele stabilite, întrucât acesta nu este un "element sfânt".
"Prima grijă în momentul de faţă, cel puţin a mea, va fi îndreptată către asigurarea locurilor de muncă şi, mai puţin, aş spune, a deficitului, aşa, ca element sfânt", a subliniat Tăriceanu.
Primul-ministru a făcut această remarcă întrebat fiind dacă fondurile alocate pentru creşterea economică şi locurile de muncă nu afectează deficitul bugetar.
Bugetul general consolidat a înregistrat, după primele nouă luni din acest an, un deficit de 7,17 miliarde lei, respectiv 1,42% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Deficitul bugetar programat pentru 2008 este de 2,3% din PIB.