Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Popa, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că a avut o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, oficialul asigurându-i pe sindicalişti că Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, OUG prin care infrastructura feroviară va beneficia de acelaşi tratament ca şi infrastructura rutieră, adică va beneficia de transferuri de la bugetul de stat pentru modernizarea şi mentenanţa reţelei de căi ferate. Sindicalistul a mai afirmat că Orban l-a asigurat că ordonanţa va fi publicată în Monitorul Oficial (MO) săptămâna viitoare.
"Eu nu am găsit acest document aprobat în şedinţa Executivului de miercuri, ma voi interesa la MO să vad când va fi publicat, dacă va fi", a spus Popa.
Pe de altă parte, Orban le-ar mai fi promis sindicaliştilor că luni va semna şi ordinele care reglementează autorizarea şi verificarea periodică a personalului din calea ferată.
"Până acum, niciuna dintre revendicările noastre nu a fost soluţionată concret. Vineri le voi comunica liderilor din teritoriu că Guvernul nu a făcut mare lucru în aceste două săptămâni şi luni vom decide dacă declanşăm greva generală", a declarat Popa.
Sindicaliştii CFR din Federaţia Mişcare-Comercial au renunţat, în 6 noiembrie, la greva generală pe care au anunţat-o pentru a doua zi, după ce liderii sindicaliştilor au semnat un protocol cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Documentul prevedea că dacă până în 21 noiembrie se vor rezolva măcar două din cele patru puncte ale acordului, sindicatele vor renunţa definitiv la protest.
În urma discuţilor de la acea dată dintre ministrul Transporturilor Ludovic Orban şi reprezentanţii sindicaliştilor, a fost semnat un protocol prin care părţile au convenit elaborarea unui program de eficientizare a structurii a CN CFR SA, care urma să fie dezbătut cu liderii de sindicat şi care urma să fie aplicat în primul trimestru al anului 2009.
Ministrul Transporturilor s-a angajat atunci că va prezenta Guvernului, la prima şedinţă, un proiect de OUG prin care infrastructura feroviară va beneficia de acelaşi tratament ca şi infrastructura rutieră, respectiv va beneficia de transferuri de la bugetul de stat pentru modernizarea şi mentenanţa reţelei feroviare.
Altă problemă la care sindicaliştii aşteptau rezolvare se referă la aprobarea ordinelor care reglementează autorizarea şi verificarea periodică a personalului din calea ferată, preciza Popa.
Liderul Mişcare-Comercial a mai declarat atunci că aşteaptă de la viitorul Guvern să rezolve "problema" legată de faptul că cei de la căile ferate plătesc acciza la motorină iar banii se duc la drumuri în loc să rămână la infrastructura feroviară.