"Nu cred că deficitul de cont curent este o tragedie sau o pacoste. Dimpotrivă pentru o ţară emergentă, cum e România, aş spune că este necesar, pentru că dincolo de satisfacerea consumului, reprezintă o formă evidentă prin care se realizează investiţii de care economia românească are mare nevoie", a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Premierul a explicat că deficitul de cont curent a fost cauzat şi de faptul că România a avut dezechilibre importante între ofertă şi cerere, dar în perioada următoare se va produce "o ajustare naturală a deficitului de cont curent prin temperarea consumului".
"Nu trebuie să luptăm cu disperare împotriva deficitului de cont curent atât timp cât el este temperat", a conchis primul-ministru.
Deficitul de cont curent a avansat în primele nouă luni cu 14,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 12,704 miliarde euro, reluându-şi astfel ritmul accelerat de creştere, după ce în ianuarie-august a urcat cu doar 1,6%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Influenţa determinantă asupra soldului contului curent a avut-o în continuare deficitul balanţei comerciale, care a însumat 13,66 miliarde euro, mai mare cu 11,7% faţă de ianuarie-septembrie 2007. În primele nouă luni, dinamica exporturilor a devansat cu 2,4 puncte procentuale dinamica importurilor, arată BNR .