Construcţiile cu faţade din lemn, având aspect montan, sunt interzise în Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării (RBDD), se arată în regulamentul cadru de urbanism, aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri.
Regulamentul Dunării stabileşte regulile de ocupare a terenurilor, de amplasare a construcţiilor şi amenajărilor aferente acestora, precum şi norme arhitectonice precise pentru Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării.
Conform documentului, pe teritoriul pe care se aplică regulamentul sunt admise locuirea sezonieră, cu variantele sale de locuire permanentă, case de vacanţă, cazare turistică în locuinţe tradiţionale, cu suprafaţa construită la sol de maximum 200 metri pătraţi, instituţii, servicii, dotări publice, amenajări piscicole, unităţi agricole, meşteşugăreşti, industriale, de prestări servicii şi de transport, circulaţii rutiere şi navale, cu dotările aferente, edificii de cult cu construcţii anexe.
Sunt admise, cu condiţionări, camparea, inclusiv în zonele de locuit, condiţionată de dotarea cu instalaţii tehnico-sanitare, cu respectarea prevederilor legale specifice pentru structurile de primire turistică, şi funcţiunile comerciale şi serviciile profesionale, dacă se înscriu în condiţiile de configurare ale parcelelor şi clădirilor, precum şi cu condiţionări care se referă la formă, materiale de construcţie şi finisaj.
Sunt de asemenea permise dotări izolate pentru alimentaţia publică, cu condiţionări referitoare la formă, materiale de construcţie şi finisaj, în conformitate cu legislaţia specifică, cu prevederile prezentului Regulament şi cu respectarea legislaţiei privind protecţia mediului.
În extravilanul localităţilor se autorizează numai lucrări de infrastructură şi anexe ale exploataţiilor agricole, piscicole sau zootehnice, iar structurile de agrement care nu includ serviciul de alimentaţie publică sunt admise cu condiţia limitării impactului vizual şi sonor asupra vecinătăţilor, precum şi cu respectarea normelor privitoare la formă, materiale de construcţie şi finisaj din Regulament.
Aceeaşi regulă se aplică şi pentru locuinţe cu suprafaţă construită la sol până la 300 mp şi case de vacanţă cu suprafaţa construită la sol până la 350 mp, cu condiţia încadrării în indicatorii urbanistici aprobaţi şi respectării Codului civil, depozitări de materiale refolosibile, cu condiţia respectării legislaţiei specifice, platforme de precolectare a deşeurilor menajere, cu respectarea legislaţiei privind protecţia mediului, activităţi care utilizează pentru depozitare sau producţie terenul vizibil din circulaţiile publice sau de pe parcelele adiacente, cu condiţia respectării normelor sanitare şi neproducerii de noxe sau zgomote care deranjează vecinătăţile, spaţii comerciale cu suprafaţa utilă peste 300 mp, cu condiţia asigurării locurilor de parcare pentru aprovizionare şi cu respectarea legislaţiei privind protecţia mediului.
Sunt interzise structuri de cazare de mari dimensiuni, precum hoteluri cu mai mult de 20 de camere, pensiuni şi moteluri cu mai mult de 10 camere, urmând ca ansamblurile hoteliere cu mai mult de 20 de camere să fie dispuse în sistem pavilionar.
Sunt de asemenea interzise în intravilan structuri şi anexe pentru creşterea şi exploatarea animalelor domestice pentru agrement (herghelii, hipodrom), activităţi productive poluante de orice fel, cu risc tehnologic sau incomode prin traficul generat, depozite en-gros cu suprafaţa construită mai mare de 100 mp şi depozitare în aer liber mai mare de 150 mp, depozitarea substanţelor inflamabile sau toxice.
Potrivit regulamentului, sunt construibile terenurile care au dimensiunea minimă a deschiderii parcelei, către calea de acces, de 12 m. De asemenea, sunt admise numai construcţiile în regim discontinuu-clădiri izolate pe parcelă. Se interzice amplasarea de locuinţe înşiruite, care nu sunt caracteristice zonei.
Înălţimea maximă admisă va fi de maxim 10 metri (echivalentul a 3 niveluri, dintre care unul mansardă sau acoperiş), cu excepţia edificiilor cu caracter de unicat-foişoare, belvedere, faruri sau alte structuri pentru navigaţie, comunicaţii şi apărare, elemente verticale ale lăcaşurilor de cult.
Regulamentul interzice folosirea inoxului pentru balustrade, precum şi a baluştrilor din beton sau piatră. Clădirile vor avea prispa sau terasa deschisă pe minim 50% din lungimea faţadei.
Se interzice dispunerea antenelor TV satelit în locuri vizibile din circulaţiile publice şi dispunerea vizibilă a cablurilor CATV.
De asemenea, autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi amenajărilor pe terenuri forestiere este interzisă. Pensiunile şi alte construcţii sau amenajări destinate turismului vor fi amplasate numai la liziera pădurilor, cu acordul autorităţilor competente pentru protecţia mediului.
Prevederile regulamentului sunt obligatorii în cazul elaborării sau reactualizării Planurilor Urbanistice Generale ale localităţilor rurale din Delta Dunării, cu respectarea specificului local.
De asemenea, regulamentul constituie baza tehnică de avizare şi de autorizare a construcţiilor şi amenajărilor până la revizuirea Planurilor Urbanistice Generale existente la data intrării sale în vigoare.
Unităţile administrativ teritoriale din perimetrul RBDD au obligaţia ca, în termen de 18 luni de la publicarea Regulamentului, să îşi revizuiască Planurile Urbanistice Generale în vederea armonizării cu Regulamentul.
Urmărirea aplicării regulamentului se face prin compartimentele de specialitate din aparatul propriu al consiliului judeţean şi al primăriilor de comună, precum şi de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Regulamentul nu se aplică pentru construcţiile şi amenajările cu caracter militar şi special, care se autorizează şi se execută în condiţiile stabilite de lege.