Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, cincisprezece salvatori minieri au dat, joi, declaraţii, detaliile oferite de aceştia fiind esenţiale.
Aceleaşi surse susţin că în momentul de faţă, prin declaraţiile salvatorilor, se conturează în mare măsură situaţia existentă în subteran după producerea acidentului.
Declaraţiile salvatorilor sunt foarte importante în continuarea anchetei începute în urma exploziilor de la Petrila, mai spus sursele menţionate.
Comisia de anchetă formată din patru procurori specializaţi în astfel de cazuri, doi ofiţeri de la IGPR, doi judiciarişti din IPJ Hunedoara, specialiştii din cadrul ITM şi cei ai Institutului Naţional de Securitate Minieră - INSEMEX, a început, luni, audierile în acest caz, până în prezent fiind luate declaraţii de la minerii care au lucrat sâmbătă în abatajul respectiv, în schimbul I, precum şi de la mineri care au lucrat în alte zile în acel abataj, dar şi de la fosta conducere a minei Petrila.
În paralel, a fost formată o comisie de expertiză tehnică formată din optsprezece cercetărori şi specialişti în domeniul minier din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani.
Potrivit directorului INSEMEX, Constantin Lupu, membrii comisiei au preluat probe prelevate din echipamentul de protecţie pe care cei doisprezece mineri morţi l-au avut asupra lor în momentul exploziei.
Două explozii au avut loc, sâmbătă, în mina Petrila. În urma deflagraţiilor, 12 mineri şi salvatori au murit, iar alţi 14 au fost răniţi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalului Hunedoara, Victoriţa Povarnă, în cazul exploziilor de la mina Petrila a fost deschis un dosar penal, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală, iar comisia de anchetă continuă cercetările pentru stabilirea împrejuărilor şi a cauzelor ce au putut provoca moartea şi rănirea minerilor.