Expoziţia, găzduită de Muzeul Cotroceni şi intitulată "Macarie şi urmaşii săi", cuprinde cărţi tipărite în spaţiul românesc începând cu secolul al XVI-lea.
La vernisajul găzduit de directoarea Muzeului Cotroceni au participat reprezentanţi ai Academiei Române, în frunte cu preşedintele acestei instituţii, precum şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat cu această ocazie că apariţia tiparului a facilitat circulaţia ideilor. El a subliniat că, odată cu intrarea în era comunicării digitale, mulţi au prevestit dispariţia tiparului, fapt care a fost contrazis de realitate.
"Tiparul şi Internetul se susţin reciproc", a spus şeful statului.
La rândul său, Patriarhul Daniel a ţinut să precizeze că prima carte tipărită în spaţiul românesc, în slavonă, cunoscută ca "Liturghierul lui Macarie", este primul liturghier ortodox din lume.
Patriarhul BOR a mai spus că apariţia acelei cărţi dovedeşte faptul că în acest spaţiu Biserica a colaborat mereu cu statul în interesul ţării.
El a adăugat că apariţia acelei cărţi tipărite şi deschiderea către folosirea tiparului dovedesc faptul că în acest spaţiu au fost îmbrăţişate valorile răsăritene, dar şi tehnologia de ultimă oră provenită din Occident.
Patriarhul Daniel a adăugat că această orientare ar trebui susţinută şi acum, în epoca modernă, în acest spaţiu, adică susţinerea valorilor şi tradiţiilor răsăritene în contextul tehnologiei occidentale.
La rândul său, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a subliniat valoarea istorică şi culturală a cărţilor tipărite expuse, menţionând că majoritatea acestora provin din Biblioteca Academiei Române.
După rostirea discursurilor, şeful statului a primit de la preşedintele Academiei Române două volume cuprinzând reproducerea şi traducerea în limba română modernă a "Liturghierului lui Macarie". Preşedintele Academiei Române a oferit acelaşi dar şi directoarei Muzeului Cotroceni, menţionând că Patriarhul Daniel a primit deja volumele la sediul Academiei. Cu toate acestea, după câteva momente, preşedintele Academiei i-a înmânat şi Partriarhului BOR o reproducere şi o traducere a liturghierului.
Şeful statului a primit, de asemenea, de la directoarea Muzeului Cotroceni, o plachetă aniversară, realizată cu ocazia evenimentului. Traian Băsescu a mulţumit şi i-a spus, râzând, directoarei: "E foarte frumoasă. Aţi ieşit din tiparul plachetelor standard".
La final, şeful statului, alături de cei prezenţi, a vizitat expoziţia.
Expoziţia "Macarie şi urmaşii săi. Jumătate de mileniu de tipar românesc - (1508-2008)" este deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni până în 10 ianuarie.