Geoană a spus că, în contextul actualei crize financiare, România nu îşi permite "luxul" de a pierde timp şi energie în eventuale lupte politice după alegerile din 30 noiembrie.
El a afirmat că, pentru evitarea blocajului politic după alegeri, clasa politică trebuie să recunoască "regula de aur a democraţiei", anume că "partidele fac guvernele şi majorităţile conduc România".
Geoană a apreciat că un eventual blocaj politic şi intrarea într-o "fază de confruntare politică", după alegerile parlamentare ar însemna "un act criminal la adresa intereselor ţării".
Mircea Geoană, Theodor Stolojan şi Călin Popescu Tăriceanu şi-au anunţat, în această toamnă, intenţia de a deveni, după alegeri, premieri.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, de curând, că obiectivul său este ca, după alegeri, să propună Parlamentului un premier în care să aibă încredere şi care să fie capabil să negocieze împreună cu partidele o majoritate, arătând că nu are încredere în Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu.
Traian Băsescu a spus că liderul liberal Călin Popescu Tăriceanu candidează, "în mintea PNL", la funcţia de premier al viitorului guvern, iar liderul social-democrat Mircea Geoană candidează pentru acest post "în mintea unora din PSD". La întrebarea moderatorului, "Şi în mintea dumneavoastră?", Băsescu a răspuns: "Nu".
Întrebat despre Theodor Stolojan, cel de-al treilea candidat anunţat de partide pentru funcţia de premier, Băsescu a spus că acesta nu a fost implicat într-o campanie care să-l facă să nu aibă încredere în el în 2007 şi că a fost într-o "poziţie de susţinere".
"Dar asta nu înseamnă că Stolojan e singura soluţie", a continuat el. El a menţionat că, potrivit Constituţiei, dacă Legislativul nu validează de două ori la rând Cabinetul, atunci preşedintele poate dizolva Parlamentul.
"Obiectivul meu este să desemnez, să propun Parlamentului un premier în care să am încredere şi care, la rându-i, să poată constitui, pin negociere cu partidele, o majoritate solidă", a afirmat Băsescu, subliniind că este esenţial ca România să aibă un guvern puternic, care să stimuleze reformele structurale.
Băsescu a declarat, luni, după ce a discutat cu conducerea combinatului Oltchim despre situaţia înteprinderii în contextul crizei economice, răspunzând unei întrebări, că mandatul actualului legislativ expiră la 12 decembrie, "ceea ce înseamnă că în intervalul 12-15 se poate discuta despre noul Guvern".
Preşedintele a declarat că reprezentanţii Oltchim îi vor trimite, marţi, la Cotroceni, un document cu toate problemele cu care se confruntă combinatul.
Întrebat de ce documentul va fi trimis şefului statului şi nu noului Guvern, Băsescu a răspuns: "Deocamdată viitorul Guvern nu există. Da? Când va exista, va exista, într-un caz fericit, undeva imediat după 12 decembrie. Constituţional, Parlamentul nu poate fi validat înainte de 12 decembrie, pentru că mandatul actualului Parlament este de exact patru ani, ceea ce înseamnă că în intervalul 12-15 se poate discuta despre noul Guvern. Nu văd niciun rău în faptul că preşedintele se pregăteşte să pună problemele dificile înainte de desemnare în faţa Guvernului".