"După toată această campanie, nu-şi va permite cineva să nu crească salariile promise şi-atunci va trebui să majoreze veniturile. Pe termen scurt, cel mai probabil aşa se va face, prin majorare de impozite", a declarat, luni, Lucian Anghel, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, într-o conferinţă organizată de asociaţie.
Majoritatea analiştilor apreciază că nivelul cheltuielilor angajate prin promisiunile tuturor partidelor aflate în campanie electorală excede cu mult posibilităţile bugetare, iar suplimentarea veniturilor pe termen scurt nu este posibilă decât prin creşterea taxelor.
Cei mai mulţi dintre analişti optează pentru o creştere a taxei pe valoarea adăugată întrucât are un impact mai rapid asupra încasărilor bugetare şi este văzută mai acceptabil din punct de vedere social.
"Populaţia susţine cota unică de impozitare, indiferent dacă a câştigat sau nu prin aplicarea ei, pentru că există o neîncredere funciară în guvern şi în capacitatea lui de a cheltui bine banii. S-ar putea lua decizia unei creşteri a TVA şi a accizelor, în mod diferenţiat, fără produsele de bază, pentru a fi acceptabil social", a declarat Florin Ilie, director de pieţe de capital la ING România.
Creşterea TVA este o idee susţinută şi de Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, care, deşi anticipează un efect negativ asupra inflaţiei pe termen scurt, crede că o astfel de măsură va compensa printr-o diminuare a consumului intern, aflat încă la ritmuri înalte de creştere.
Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, mizează pe o majorare a cotei unice şi pe revenirea la impozitarea diferenţiată a veniturilor, dar nu exclude şi o combinaţie între modificarea taxelor directe şi a celor indirecte.
Analiştii susţin că, în aceste momente de criză, noul guvern ar trebui instalat cât mai repede şi solicită introducerea în dezbaterea publică şi electorală a problemei impozitelor pentru anul viitor. "Noul guvern să se instaleze cât mai curând posibil, anul acesta dacă se poate, nu în ianuarie-februarie", a spus Ionuţ Dumitru, şi "să nu fie unul minoritar", a completat Radu Crăciun.
"Nu ne dorim o creştere a taxelor, dar va fi necesar şi foarte puţin se discută pe cifre. Va trebui ca dezbaterea privind impozitarea să înceapă înainte de sfârşitul campaniei electorale", a afirmat şi Lucian Anghel.
Pe de altă parte, economistul-şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, face opinie separată, susţinând că, în ciuda majorărilor salariale, guvernul ar trebui să facă eforturi pentru a-şi îmbunătăţi colectarea fără majorări salariale. "Sunt convins că pe partea de colectare se pot face şi minuni. (...) Lărgirea bazei de impozitare a fost înţeleasă în mod permanent greşit. «Dă pe calu' care trage!». Greşit, acela va muri primul!", a comentat Libocor.
Pericolul unei încetiniri puternice a economiei în urma majorării taxelor a fost evidenţiat şi Florin Dolea, director General al Pioneer Asset Management, deşi el recunoaşte că, în condiţiile angajamentelor bugetare pentru 2009, aceasta va fi probabil singura măsură posibilă.
Chiar dacă au criticat deciziile agenţiilor de rating de a scoate România din categoria investment grade, analiştii afirmă că reacţia autorităţilor din România şi a partidelor a fost una nepotrivită, ceea ce a permis instituţiilor de evaluare să dea ţara noastră ca exemplu.
"Ceea ce n-a spus Fitch este că noi nu ştim să gestionăm criza prin politici economice", a afirmat Ionuţ Dumitru.
La rândul său, Radu Crăciun a recunoscut că problema deficitelor din România n-a fost văzută aşa de grav de agenţiile de rating în perioada precedentă, pentru că nu existau creşteri salariale de 50% la nivel bugetar şi majorări de pensii de 40%.
Cu toate acestea, majoritatea analiştilor susţin că agenţiile de rating s-au discreditat şi au exagerat în ceea ce priveşte România, argumentând prea puţin fundamentat deciziile anunţate recent.
Analiştii avertizează asupra perspectivelor nefavorabile ale economiei româneşti în 2009 şi îndeamnă populaţia la mai puţină exuberanţă, la mai multă prudenţă şi economisire, întrucât mesajele politicienilor sunt prea optimiste şi nu relevă pericolele care pândesc România.
Anterior, analiştii au afirmat că pieţele financiare din România nu se vor normaliza înainte de finele anului viitor, poate chiar în 2010, în acest interval urmând să aibă loc o perioadă de stabilizare a acestora.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a publicat vineri un raport în care apreciază că turbulenţele de pe pieţele financiare globale au majorat riscurile pentru băncile româneşti, care se vor confrunta cu reducerea marjelor operaţionale, încetinirea creşterii creditării şi majorarea provizioanelor pentru credite neperformante.
La începutul săptămânii trecute, Fitch a coborât ratingul României pentru credite pe termen lung în valută cu două trepte, cu perspectivă negativă, plasând astfel calificativul în afara celor care indică un risc scăzut pentru investiţii. O depunctare similară a fost operată în luna octombrie şi de Standard&Poor's.