"Acest raport critică România nepermis, pentru că nu foloseşte o metodologie clară sau indici clari", a spus Nicolăescu, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas.
Demnitarul a afirmat că unii indicatori folosiţi în raportul privind sistemele europene de sănătate, care plasează România pe locul 27 din 31 de state, fac parte din reforma începută în România, care "nu are cum să producă efecte mâine", calitatea sănătăţii urmând să fie schimbată în următorii zece ani.
"Cât suntem în reformă, mergem înainte până vom depăşi situaţia", a precizat Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că nu poate accepta un raport care are concluzii în limba română, de aici rezultând că în difuzarea materialului este implicată o organizaţie "care are legătură directă cu Cotroceni".
România se află pe locul 27 din 31 de state în Indexului European de Sănătate (EHCI) pentru 2008, coborând două poziţii faţă de anul trecut, clasamentul incluzând cele 27 de state membre UE, precum şi Norvegia, Elveţia, Croaţia şi Republica Macedonia.
Această clasare este mai slabă decât cea de anul trecut, când România era pe poziţia 25. Olanda conduce clasamentul din acest an cu 839 de puncte, urmată de Danemarca (în 2008 câştigatoarea Indexului de Diabet), Austria (câştigatoarea EHCI în 2007), Luxemburg şi Suedia.
Pentru şase subdomenii şi 34 de indicatori de performanţă, România a acumulat doar 488 de puncte dintr-un maximum posibil de 1.000, rezultat care o plasează în faţa Bulgariei, dar mult în urma Ungariei. România a reuşit o performanţă mai bună decât cea din domeniul cardiovascular (Euro Consumer Heart Index 2008), unde s-a clasat pe ultimul loc, dar mai proastă decât în cazul diabetului (Euro Consumer Diabetes Index 2008), unde deţine locul 26.
"Deşi România nu îşi poate permite cu adevărat sistemul de sănătate performant de care ar avea nevoie, dicţionarul de medicamente online pentru utilizatori nespecialişti (layman adopted pharmacopoeia) este un bun început şi un lucru rar în Europa, însă insuficient când vine vorba de accesul la medicamentele prezentate aici", spune directorul de Cercetare al EHCI, Arne Björnberg.
Preşedintele Health Consumer Powerhouse, Johan Hjertqvist, a spune că românii nu au probleme legate de stilul de viaţă (consum de alcool, fumat) atât de mari precum vecinii lor, având şi cea mai mică rată a obezităţii din ţările europene. El a adăugat că starea prezentă a lucrurilor este cu atât mai îngrijorătoare în contextul acestei situaţii favorabile dezvoltării unui sistem de sănătate eficient.
"Sistemul are urgentă nevoie de îmbunătăţiri în toate subdomeniile, în special cel al rezultatelor, unde România este clasată în acest an pe ultimul loc", a mai spus Johan Hjertqvist, la analiza rezultatelor pentru România.
Euro Health Consumer Index este o cercetare comparativă anuală a sistemelor de sănătate din Europa, care include şase subdomenii: drepturile şi informarea consumatorului, E-sănătate, timpul de aşteptare pentru tratamente obişnuite, rezultate, varietatea şi incidenţa serviciilor oferite şi farmaceutice.