"Raportat la afirmaţiile reprezentanţilor Executivului referitoare la inexistenţa fondurilor, credem că există posibilitatea ca bugetul Educaţiei - de şase procente din PIB - să existe numai pe hârtie sau ca sumele să fi fost cheltuite în alte scopuri", susţin reprezentanţii Federaţiei "Spiru Haret" în scrisoarea adresată, vineri, preşedintelui Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu.
Federaţia "Spiru Haret" susţine că, în anul 2007, în bugetul Educaţiei au rămas necheltuiţi pentru infrastructură 400 de milioane lei, întrucât nu s-a făcut deschiderea de conturi pentru sumele respective.
Mai mult, susţin reprezentanţii federaţiei sindicale, inclusiv în acest an, în luna aprilie, s"-a operat o rectificare negativă a bugetului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului de 200 de milioane de lei".
"Este deci evident faptul că, cel puţin teoretic, fondurile necesare pentru acoperirea creşterilor salariale există", se mai arată în document.
Conducerea Federaţiei "Spiru Haret" cere preşedintelui Curţii de Conturi să facă această verificare ţinând cont de atribuţiile instituţiei, în special cele privind controlul formării şi utilizării resurselor bugetului de stat şi al utilizării alocaţiilor bugetare pentru investiţii, a subvenţiilor şi transferurilor şi a altor forme de sprijin financiar din partea statului.
Federaţia "Spiru Haret" precizează în document că ulterior publicării Legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice, dispoziţiile acesteia "au fost lipsite de efect" prin două ordonanţe de urgenţă emise de Guvern - OUG 136/2008 pentru stabilirea unor măsuri pentru salarizarea personalului din învăţământ în anul 2008 (declarată neconstituţională în data de 12 noiembrie) şi OUG 151/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei 15/2008 privind creşterile salariale care se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ.
Atât în motivarea OUG 136/2008, cât şi în motivarea OUG 151/2008 se precizează că "efortul financiar al măririi salariilor cadrelor didactice nu poate fi susţinut", adaugă conducerea Federaţiei "Spiru Haret".
Federaţia sindicală precizează că reprezentanţii Executivului au afirmat public că o creştere a coeficientului de multiplicare la 400 de lei este "nesustenabilă", neexistând fonduri nici în anul curent şi nici în anul viitor pentru a susţine o majorare a salariilor personalului didactic cu 46 la sută.
Sindicaliştii mai arată că potrivit articolului 70, alineatul 11 din Legea învăţământului 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, "pentru finanţarea învăţământului de stat din fonduri publice se asigură anual o creştere a alocaţiilor bugetare până la minimum şase la sută din produsul intern brut în anul 2007".
În aplicarea legii, dintr-un PIB de 440 de miliarde de lei, Educaţiei i s-au alocat în acest an 26,4 miliarde de lei (şase la sută), din care 9,81 miliarde pentru salarii, susţin sindicaliştii în scrisoarea trimisă preşedintelui Curţii de Conturi.
"În consecinţă, la momentul prezent, în bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, există sume prevăzute pentru investiţii în infrastructură, sume care nu mai pot fi cheltuite până la sfârşitul anului (practică cu care suntem familiarizaţi din anii anteriori) şi care pot fi redistribuite pe cheltuielile cu salariile", precizează sursa citată.
Federaţiile din educaţie au anunţat, vineri, că renunţă la greva generală din 18 noiembrie, atenţionând că vor relua protestelor dacă, după instalarea viitorului Guvern, legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice nu va fi aplicată.
Sindicaliştii afiliaţi la federaţiile Alma Mater, FSLI şi FEN s-au aflat, luni, în grevă de avertisment, Federaţia "Spiru Haret" apelând la această formă de protest, pe 3 noiembrie, nemulţumiţi de decizia Guvernului de a suspenda aplicarea legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice şi anunţau că din 18 noiembrie intră în grevă generală pe termen nelimitat.