Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că prin această decizie Curtea Constituţională trebuie felicitată, afirmând că este foarte încântat de horărâre.
"Curtea Constituţională, în situaţia actuală, arată tuturor că legea trebuie să fie respectată de toţi, şi nu după bunul plac al unora. Este foarte clar că, prin această respingere, Curtea a arătat că instituţiile statului trebuie respectate şi Guvernul nu este deasupra tuturor", a precizat Isvoranu.
Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a precizat că speră ca şi ultima ordonanţă a Guvenului privind majorarea salariilor profesorilor cu 28 la sută în două tranşe în 2009 să fie declarată neconstituţională de Curte.
Federaţiile sindicatelor din educaţie au făcut din nou apel la Avocatul Poporului, care urmează să sesizeze, în zilele următoare, Curtea Constituţională şi pentru ultima ordonanţă a Guvenului.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că se aştepta la această decizie a Curţii.
"Ca iniţiatori ai demersului către Avocatul Poporului eram convinşi că vom avea câştig de cauză într-un stat de drept. Suntem optimişti şi în ceea ce priveşte ultima ordonanţă, de asemenea neconstituţională, astfel că legea va trebui aplicată şi noi vom renunţa la greva generală programată pe 18 noiembrie", a explicat Cornea.
La rândul său, preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a declarat că în urma deciziei Curţii Constituţionale profesorii trebuie să îşi primească salariile majorate cu 50 la sută de la 1 octombrie.
"Trebuie să ne luăm banii în acest caz. Cu siguranţă şi ultima ordonanţă a Guvernului va fi declarată neconstituţională, aceasta fiind o porcărie mai mare ca prima", a spus Bobulescu.
FSLI şi "Spiru Haret" au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională şi în privinţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului aprobate luni prin care s-a decis majorarea graduală a salariilor cadrelor didactice cu până la 28 la sută.
Sindicaliştii consideră că Ordonanţa de Urgenţă nr. 151 din 2008 pentru modificarea şi completarea OUG 15/2008, publicată marţi în Monitorul Oficial, este neconstituţională, susţinând că ordonanţa este "un nou act de abuz comis de Guvernul României, care în încercarea de a scăpa de o decizie nefavorabilă a Curţii Constituţionale şi pentru a contracara votul Senatului din 10 noiembrie pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 136 din 2008, a decis să emită, cu încălcarea tuturor principiilor unui stat democratic, o nouă ordonanţă de urgenţă".
Totodată, sindicaliştii afirmă că prin noua ordonanţă sunt abrogate dispoziţiile articolului 1 din OUG nr. 136/2008, sunt stabiliţi coeficienţii de multiplicare a salariilor personalului didactic începând cu 1 octombrie la acelaşi nivel cu cel din Ordonanţa de urgenţă nr. 136 din 2008 şi sunt stabilite creşteri salariale pentru anul 2009, însă cu data de 1 martie.
Sindicaliştii au anunţat şi că vor adresa Guvernului o plângere prealabilă prin care vor solicita abrogarea articolului 1 punctul 2 din OUG nr. 151/2008.
Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că este neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 136/2008 prin care a fost amânată, până la 1 aprilie 2009, aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Ordonanţa de Urgenţă 136 a fost abrogată de Guvern în urmă cu o zi.
Miercuri, cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepţia Avocatului Poporului, constatând că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 136/2008 este neconstituţională.
"În conformitate cu prevederile art.147 alin.(1) din Constituţie, dispoziţiile ordonanţei, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Guvernul nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept", notează CC.
Printr-o decizie anterioară, din 15 octombrie, Curtea a statuat deja că legea privind salarizarea profesorilor reglementează măsuri ce stabilesc creşteri salariale constând în majorarea valorii coeficientului de multiplicare utilizat la stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice şi funcţiile didactice auxiliare din învăţământ.
Potrivit CC, aceste creşteri salariale suplimentare faţă de cele aprobate prin Ordonanţa Guvernului 15/2008 reprezintă o măsură de politică legislativă în domeniul salarizării personalului din învăţământ, legiuitorul fiind competent să stabilească condiţiile şi criteriile de acordare a acestora, deoarece potrivit art.61 alin.(1) din Constituţie: "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman şi unica autoritate legiuitoare a ţării".
Curtea observă că în cursul dezbaterii parlamentare din data de 30 septembrie 2008, reprezentantul Guvernului, ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului, nu s-a opus adoptării, cu amendamente, a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului 15/2008.
Curtea Constituţională a fost sesizată de Avocatul Poporului în legătură cu neconstituţionalitatea unei prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului amână aplicarea Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută până în luna aprilie 2009.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în temeiul prevederilor articolului 28 din Legea sindicatelor 54/2003, a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la "neconstituţionalitatea prevederilor 1, 2 şi 4 din OUG 136/2008 privind stabilirea unor măsuri pentru salarizarea personalului din învăţământ în anul 2008".
Curtea Constituţională a admis punctul de vedere al Avocatului Poporului, implicit al sindicaliştilor, declarând OUG neconstituţională.
Executivul a decis, la 28 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.
Ordonanţa a fost respinsă, luni, de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.
Guvernul a decis, luni, prin ordonanţă de urgenţă, ca salariile profesorilor să fie majorate gradual cu până la 28%, de cele mai mari creşteri în procente urmând să beneficieze în principal cadrele didactice cu venituri reduse. Majorarea salarială va fi efectuată în două etape, respectiv de la 1 martie şi 1 septembrie 2009.
Executivul a arătat că noua ordonanţă abrogă dispoziţiile OUG de prorogare a termenului de majorare a salariilor cu 50%. Actul normativ aprobat luni prevede că, la data intrării în vigoare, se abrogă articolul 1 din OU 136/2008 privind stabilirea unor măsuri pentru salarizarea personalului din învăţământ în 2008.