Pentru aceste creşteri salariale, Guvernul va aloca de la bugetul de stat 12,5 milioane lei, iar restul de fonduri, în sumă de 520,2 milioane lei, vor fi alocate din cheltuielile de personal prevăzute în bugetele locale, conform ordonanţei de urgenţă privind majorarea salariilor profesorilor, obţinută de MEDIAFAX.
Suma aferentă majorării salariale de până la 28% este mult inferioară necesarului de fonduri estimat de Guvern în cazul unei creşteri de salarii cu 50%, conform deciziei Parlamentului.
Pentru majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, Executivul anticipa cheltuielile de personal suplimentare de aproape 5 miliarde de lei, şi anume 711 milioane lei pentru lunile noiembrie şi decembrie ale trimestrului IV 2008, reprezentând 0,14 % din PIB, şi 4,2 miliarde lei pentru întreg anul 2009, respectiv 0,74 % din PIB.
Executivul a decis, la 28 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.
Ordonanţa a fost respinsă, luni, 10 noiembrie, de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.
Guvernul a decis, luni, prin ordonanţă de urgenţă, ca salariile profesorilor să fie majorate gradual cu până la 28%, de cele mai mari creşteri în procente urmând să beneficieze în principal cadrele didactice cu venituri reduse.
Majorarea salarială va fi efectuată în două etape, respectiv de la 1 martie şi 1 septembrie 2009.
Executivul a arătat că noua ordonanţă abrogă dispoziţiile OU de prorogare a termenului de majorare a salariilor cu 50%.