"Eu înţeleg foarte bine disperarea domnului Băsescu, în faţa faptului că PDL pierde turaţie. Înţeleg disperarea PDL pentru faptul că scenariul de amânare a alegerilor nu a funcţionat. Înţeleg perfect dorinţa subiectivă a preşedintelui de a lucra cu colaboratori care îi sunt mai loiali şi mai prietenoşi", a comentat Geoană.
Preşedintele PSD a subliniat, însă, că în acest caz nu este vorba de încrederea între persoane ci de relaţia între instituţii. "Aici nu este vorba de Mircea Geoană ca persoană, ci este vorba de liderul partidului care va câştiga alegerile şi liderul alisnţei care va forma Guvernul. Nu trebuie să ne iubim ca să putem să colaborăm", a arătat Geoană.
Geoană a mai spus că actorii politici au ca obiectiv evitarea intrării României într-o criză fără precedent şi a făcut un apel la responsabilitate în ceea ce priveşte declaraţiile politice, mai ales cele făcute la nivelul instituţiei prezidenţiale.
"Aceste afirmaţii, pot să le înţeleg motivul electoral, dar nu sunt de apanajul unui şef de stat responsabil. Cei care vor decide cine guvernează sunt românii, iar partidele politice din Parlament decid majoritatea", a subliniat Geoană.
El a arătat că scenariul "inventat" de Traian Băsescu privind suspendarea sa după alegeri este unul de "scandal şi de tensiune după alegeri", reprezentând un "gest de iresponsabilitate".
"Dacă există vreau om politic care inventează scenarii de scandal şi tensiune de tip consituţional după 30 noiembrie, vreau să îi transmit că e un gest de iresponsabilitate să evoci scenarii care nu există. Vreau să desfid orice fel de scenariu cu privire la această încercare de autovictimizare pe care preşedintele Băsescu a făcut-o", a adăugat Geoană.
El a apreciat că Traian Băsescu are nevoie să se autoprezinte drept "marea victimă naţională".
"Nu există în intenţia noastră nici un gest care să depăşească limita jocului democratic şi constituţional din România. Disperaţi de faptul că pierd alegerile, inventează scenarii", a dat asigurări Geoană.
Întrebat cum comentează intenţia lui Băsescu de a nu îi nominaliza pe Geoană sau Tăriceanu în fincţia de premier, liderul PSD a precizat: "Există o regulă aur a democraţiei: cine câştigă alegerile şi are o majoritate dă Guvernul şi primul-ministru. Punct şi de la capăt".
Geoană a mai spus că PSD păstrează intactă disponibilitatea de colaborare corectă şi instituţională cu preşedintele României când va forma Guvernul.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la B1 TV, referindu-se la procedura de numire a premierului, că sunt zone ale Constituţiei în care şeful statului decide şi Parlamentul trebuie să ţină cont de hotărâre, în caz contrar, Legislativul putând fi dizolvat.
Potrivit lui Băsescu, în ceea ce priveşte premierul şi guvernul, "Constituţia îl face intangibil pe preşedinte", el invocând articolul 103 referitor la desemnarea candidatului de prim-ministru.
"Mama legilor ne mai spune că, în situaţia în care Parlamentul ratează de două ori învestirea Guvernului, preşedintele dizolvă Parlamentul", a menţionat şeful statului.
În opinia sa, Constituţia îl aşează pe preşedinte într-o poziţie "extrem de puternică" în legătură cu această temă.
Şeful statului a declarat că obiectivul său este ca, după alegeri, să propună Parlamentului un premier în care să aibă încredere şi care să fie capabil să negocieze împreună cu partidele o majoritate, arătând că nu are încredere în Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele a menţionat că desemnarea unui prim-ministru, după alegerile parlamentare, este "o chestiune de încredere".
Traian Băsescu a spus că liderul liberal Călin Popescu Tăriceanu candidează, "în mintea PNL", la funcţia de premier al viitorului guvern, iar liderul social-democrat Mircea Geoană candidează pentru acest post "în mintea unora din PSD".
La întrebarea moderatorului, "Şi în mintea dumneavoastră?", Băsescu a răspuns: "Nu".
Şeful statului a adăugat că trebuie să desemneze un premier în care să aibă încredere şi care să fie un om care să nu creeze conflicte între partide.