"Cred că este un act de sfidare a statului de drept din România, fără precedent. Nu am crezut că, vreodată, vom asista la o situaţie care sfidează orice brumă de bun-simţ în politica şi în legiferarea din statul român", a comentat Geoană acţiunea Guvernului.
Liderul PSD a arătat, de asemenea, că gestul Guvernului este unul inacceptabil într-un stat de drept."Este inacceptabil ca în plin proces de dezbatere parlamentară a unei Ordonanţe de Urgenţă şi în plin proces de evaluare de către Curtea Constituţională a aceleiaşi Ordonanţe de Urgenţă, Guvernul să aplice, efectiv, lipsit de bun simţ elementar, democratic şi politic, o metodă de neacceptat într-un stat de drept", a arătat Geoană.
El a precizat că Guvernul încearcă să facă promisiuni pe spatele Executivului şi Parlamentului viitor.
"Dacă premierul Tăriceanu doreşte să facă un gest minim pentru dascăli, nimic nu îl împiedica să spună că o creştere, în limita pe care o consideră Guvernul acceptabilă astăzi, se aplică de la 1 octombrie, de când legea a intrat în vigoare şi de când Ordonanţa de amânare a anulat aceste efecte", a subliniat Geoană.
El a precizat că Tăriceanu încearcă să iasă dintr-o "situaţia imposibilă" şi, după, o greşeală de neacceptat, a făcut o greşeală care este în acest moment "de nesuportat".
"Este un gest fără precedent în istoria de 18 ani de democraţie şi de relaţii între Executiv şi Legislativ în România. Este o simplă promisiune, fără acoperire. Este promisiunea unui şef de partid, nu a unui premier. Nimeni nu poate să angajeze viitorul Parlament şi Guvern în limite complet arbitrare", a conchis liderul PSD.
Guvernul a decis, luni, prin ordonanţă de urgenţă, ca salariile profesorilor să fie majorate gradual cu până la 28%, de cele mai mari creşteri în procente urmând să beneficieze în principal cadrele didactice cu venituri reduse, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Majorarea salarială va fi efectuată în două etape, respectiv de la 1 martie, dată până la care ar putea fi aprobat bugetul pe 2009 de către Parlament, şi 1 septembrie 2009.
"Creşterile salariale ale profesorilor în 2009 vor fi efectuate gradual, în funcţie de venituri. Astfel, cadrele didactice care au cele mai mici venituri vor primi cea mai mare majorare în procente, respectiv cei care au salariile mai mari vor primi o majorare în procente mai redusă. Pentru treptele cele mai de jos de salarizare în sistemul didactic, fie că este vorba de preuniversitar sau universitar, sunt procentele cele mai mari", a explicat şeful Guvernului.
El a precizat că media creşterilor salariale de 10% prevăzută în proiectul de buget pe 2009 înaintat Parlamentului nu va fi depăşită, astfel încât echilibrele macroeconomice să fie menţinute.
"Aceasta este cea mai potrivită soluţie pe care bugetul o poate suporta, nu am luat o decizie care să afecteze negativ economia. Decizia noastră se vrea şi o invitaţie la dialog pentru sindicatele din învăţământ. Fac apel la sindicate să sprijine această ordonanţă, pentru că este singura soluţie care împacă atât aşteptările profesorilor, cât şi constrângerile economice. Discuţiile ar trebui să se concentreze acum pentru acordul privind legea salarizării unitare pentru întreg sistemul bugetar", a afirmat Tăriceanu.