FSLI a solicitat Avocatului Poporului, pentru a doua oară în decurs de mai puţin de două săptămâni, să atace la Curtea Constituţională şi Ordonanţa de Urgenţă adoptată luni de Guvern, apreciind că aceasta este "vădit neconstituţională".
Conducerea FSLI susţine că se va adresa instanţelor de judecată pentru anularea acestui act "abuziv şi ilegal", întrucât aceasta ar conduce la inversarea valorilor în sistemul de învăţământ.
În opinia preşedintelui FSLI, Aurel Cornea, este inacceptabil ca prin "majorarea progresivă" propusă de Guvern un cadru didactic debutant să aibă un salariu mai mare decât un profesor cu gradul didactic I şi peste 10 ani vechime în învăţământ.
Cornea consideră că atitudinea din ultima perioadă a Guvernului Tăriceanu faţă de legea de majorare a salariilor personalului didactic denotă că "avem de-a face cu o autoritate publică complet debusolată şi derutată".
"Este evident că suntem în prezenţa unor măsuri disperate, anticonstituţionale, adoptate de un Guvern incompetent, cu singurul scop al prejudicierii drepturilor salariale ale personalului din învăţământ. Adoptarea, «la ceas de seară», a unei ordonanţe de urgenţă care să anuleze o altă ordonanţă de urgenţă, care la rândul ei anula o lege perfect constituţională este un abuz şi o sfidare a instituţiilor fundamentale ale statului de drept. Avem convingerea fermă că este o măsură intempestivă prin care se încearcă împiedicarea aplicării legii, dar şi a Curţii Constituţională de a se pronunţa asupra ordonanţei ce anula legea de majorare a salariilor în învăţământ", susţine Aurel Cornea.
Curtea Constituţională (CC) a amânat pentru miercuri luarea unei decizia în cazul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care a fost amânată aplicarea Legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice până în luna aprilie 2009, OUG fiind abrogată în urmă cu o zi.
Guvernul a comunicat, marţi, Curţii Constituţionale că în urmă cu o zi a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care a abrogat dispoziţiile OUG de amânare a aplicării legii de majorare a salariilor profesorilor, aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis, marţi, o informare preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, în care se precizează că Executivul a adoptat în şedinţa din 10 noiembrie 2008 Ordonanţa de Urgenţă 151/2008 pentru modificarea şi completarea OG 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a majorat salariile profesorilor cu până la 28%, creştere care va fi aplicată gradual şi în funcţie de veniturile cadrelor didactice, a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial, iar Executivul consideră că sesizarea CC de către Avocatul Poporului a rămas fără obiect.
"Având în vedere că prin dispoziţiile ordonanţei de urgenţă recent adoptată se abrogă OUG 136/2008, considerăm că excepţia de neconstituţionalitate, ridicată direct de Avocatul Poporului, prin sesizarea 9.091 din 3 noiembrie 2008, a rămas fără obiect", se arată în informarea transmisă Curţii Constituţionale, potrivit sursei citate.
Curtea Constituţională a fost sesizată de Avocatul Poporului în legătură cu aparenta neconstituţionalitate a unei prevederi din Ordonanaţa de Urgenţă a Guvernului care împiedică aplicarea Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută până în luna aprilie 2009.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în temeiul prevederilor articolului 28 din Legea sindicatelor 54/2003, a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la "neconstituţionalitatea prevederilor 1, 2 şi 4 din OUG 136/2008 privind stabilirea unor măsuri pentru salarizarea personalului din învăţământ în anul 2008".
Sindicatele apreciază că sunt neconstituţionale dispoziţiile menţionate ale OUG 136/2008, arătând că Legea de aprobare a OG 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în 2008 personalului din învăţământ a făcut obiectul controlului de constituţionalitate înainte de promulgarea acesteia, la sesizarea Guvernului, prin Decizia 1.093 din 15 octombrie 2008.