Prevederile sunt incluse în ordonanţa de urgenţă aprobată, luni, de Guvern şi care completează ordonanţa prin care termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor în învăţământ a fost prorogat până în luna aprilie 2009, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
De cea mai mare creştere salarială, de 28%, vor beneficia cadrele didactice din învăţământul preuniversitar care încasează în prezent aproximativ 630 lei. Sumele care constituie majorările salariale scad proporţional cu veniturile profesorilor şi ajung la o sumă reprezentând o creştere de 3%, pentru cadrele didactice cu salarii mari din învăţământul preuniversitar.
În învăţământul universitar, ordonanţa prevede o egalizare a salariilor pentru persoanele încadrate pe post de preparator la nivelul remuneraţiei asistenţilor şi doctoranzilor.
Guvernul a decis, luni, prin ordonanţă de urgenţă, ca salariile profesorilor să fie majorate gradual cu până la 28%, de cele mai mari creşteri în procente urmând să beneficieze în principal cadrele didactice cu venituri reduse, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Majorarea salarială va fi efectuată în două etape, respectiv de la 1 martie, dată până la care ar putea fi aprobat bugetul pe 2009 de către Parlament, şi 1 septembrie 2009.
"Creşterile salariale ale profesorilor în 2009 vor fi efectuate gradual, în funcţie de venituri. Astfel, cadrele didactice care au cele mai mici venituri vor primi cea mai mare majorare în procente, respectiv cei care au salariile mai mari vor primi o majorare în procente mai redusă. Pentru treptele cele mai de jos de salarizare în sistemul didactic, fie că este vorba de preuniversitar sau universitar, sunt procentele cele mai mari", a explicat şeful Guvernului.
El a precizat că media creşterilor salariale de 10% prevăzută în proiectul de buget pe 2009 înaintat Parlamentului nu va fi depăşită, astfel încât echilibrele macroeconomice să fie menţinute.
"Aceasta este cea mai potrivită soluţie pe care bugetul o poate suporta, nu am luat o decizie care să afecteze negativ economia. Decizia noastră se vrea şi o invitaţie la dialog pentru sindicatele din învăţământ. Fac apel la sindicate să sprijine această ordonanţă, pentru că este singura soluţie care împacă atât aşteptările profesorilor, cât şi constrângerile economice. Discuţiile ar trebui să se concentreze acum pentru acordul privind legea salarizării unitare pentru întreg sistemul bugetar", a afirmat Tăriceanu.
El a precizat că sistemul de majorare diferenţiată a salariilor va fi aplicat şi în alte sectoare bugetare, precum sănătatea şi justiţia.
Executivul a decis, la 28 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.
Ordonanţa a fost respinsă, luni, de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.
Sindicaliştii afiliaţi la federaţiile Alma Mater, FLSI, "Spiru Haret" şi FEN s-au aflat, luni, în grevă de avertisment, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de a suspenda aplicarea legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.