Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 10 nov 2008 - Anul XIII, nr. 265 (3946)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reprezentanţii industriei farmaceutice au depus metodologia de calcul a preţurilor la medicamente

Luni, 10 Noiembrie 2008 (16:00:33)
Reprezentanţii industriei farmaceutice au depus, luni, la Ministerul Sănătăţii propuneri privind metodologia de calcul a preţurilor la medicamente, care vor fi analizate şi discutate în această săptămână cu fiecare organizaţie în parte, după care va fi stabilită forma finală a actului.

"Am ţinut cont în propunerea noastră de proiectul întocmit de comun acord cu Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) în urma unor negocieri foarte dure. Astfel, preţul extern CIP (preţul de bază, de intrare în ţară al medicamentului din import) este valoarea rezultată ca urmare a calculării mediei celor mai mici trei preţuri externe CIP din cele 12 ţări de referinţă - Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Slovacia şi Ungaria -, minus cinci la sută, după cum am spus. În schimb, în privinţa cursului de schimb am cerut să fie respectată legea, adică preţurile să fie reactualizate trimestrial", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a spus că "toţi actorii din industria farmaceutică" trebuie să elaboreze propriile documente, pe care le depun luni la MSP.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-au întâlnit în 4 noiembrie cu membri ai Asociaţia Româna a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Asociaţia Producătorilor Locali de Medicamente, Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente (ADIM) şi Colegiul Farmaciştilor din România.

Principalul punct pe agenda de discuţii a fost stabilirea unui calendar de lucru în vederea elaborarii metodologiei de stabilire a preţurilor la medicamente.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a subliniat importanţa monitorizării prescrierilor şi asigurării predictibilităţii pieţei de medicamente pentru a putea asigura accesul constant al populaţiei la medicaţia prescrisă.

De asemenea, a fost evocată importanţa transparenţei în elaborarea preţurilor şi, mai ales, promovarea unor principii etice din codul ARPIM, care ar putea deveni valabile pentru o gamă mai largă de actori de pe piaţă.

În proiectul MSP, cursul de schimb valutar utilizat este de 3,6388 lei pentru un euro şi a fost stabilit în baza negocierii cu producătorii internaţionali de medicamente şi distribuitorii şi importatorii de medicamente. Celelalte cursuri de schimb valutar utilizate au avut la bază cursul de schimb valutar leu euro, potrivit referatului de aprobare al proiectului de ordin.

În urma comunicatului Băncii Naţionale a României din 17 septembrie privind cursurile valutare valabile în vamă pentru perioada 1-14 octombrie, care prezintă creşteri faţă de cursurile actuale luate în calculul preţurilor de decontare (lista C2 - compensată sută la sută), precum şi faţă de cursurile actuale din Catalogul Naţional de Medicamente (CANAMED) care au stat la baza calculului preţurilor de referinţă din listele A (compensat 90 la sută), B (compensat 50 la sută) C1 şi C3 (compensate sută la sută) şi din cauza blocării distribuţiei de medicamente de către unii distribuitori, MSP a hotărât emiterea unui Ordin de ministru referitor la stabilirea preţurilor produselor medicamentoase de uz uman din Nomenclatorul medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, se mai arată în referat.

Proiectul de ordin prevede că adaosul de distribuţie va fi unic, de 12 la sută, iar adaosul de desfacere en-detail va fi unic, de 1,5 la sută.

Pentru medicamentele derivate din sânge sau plasmă umană s-au folosit preţurile negociate cu producătorii de către Agenţia Naţională de Programe.

La mijlocul lunii octombrie, ministrul Sănătăţii şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente au decis recalcularea preţurilor de intrare în ţară a medicamentelor din import, astfel încât să nu fie afectat bugetul asigurărilor, costurile compensatelor şi al medicamentelor fără reţetă să rămână aceleaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reprezentanţii industriei farmaceutice au depus metodologia de calcul a preţurilor la medicamente.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reprezentanţii industriei farmaceutice au depus metodologia de calcul a preţurilor la medicamente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei