"Aceeaşi creştere salarială o vom acorda pentru toate categoriile de bugetari, deci nu putem spune că funcţionarilor publici din administraţie le vom acorda un anumit procent, iar ceilalţi, din alte categorii - Sanitas sau învăţământ -, să beneficieze de creşteri salariale disproporţionate. Vrem ca aceste creşteri salariale să fie proporţionale pentru toate categoriile de funcţionari publici", a spus preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Chiţoiu, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Alianţei Sed Lex.
Chiţoiu a adăugat că Guvernul este deschis majorării salariilor, dar că acestea trebuie făcute în mod responsabil. În opinia acestuia, solicitarea de creştere a salariilor pentru funcţionarii publici a fost făcută "mai mult pe fond emoţional".
Preşedintele ANAF a amintit că şi Comisia Europeană a avertizat România ca urmare a luării unor astfel de măsuri. "Trebuie să ţinem cont de criza economică care în acest moment nu are influenţă directă asupra României, dar nu ştim ce va urma", a afirmat Chiţoiu.
El a precizat că reprezentanţii Executivului, ai confederaţiilor sindicale şi ai patronatelor se vor întâlni, marţi, la Guvern pentru a semna Acordul privind elaborarea unei legi de salarizare unitară în sistemul bugetar.
Prin acest acord se va avea în vedere în mod special majorarea salariilor pentru bugetarii cu venituri foarte mici, cum ar fi debutanţi sau asistenţi. Aceste creşteri ar urma să aibă loc în următorii trei - patru ani în etape, începând din 2009.
Consiliul unional Sed Lex se întruneşte, marţi, în şedinţă de urgenţă, pentru a stabili dacă acceptă ultima propunere a Guvernului de majorare a salariilor mici de la 1 ianuarie 2009 şi dacă renunţă la greva generală anunţată în 13 noiembrie, a spus preşedintele alianţei sindicale, Vasile Marica.
Preşedintele Alianţei Sed Lex a declarat că, în urma discuţiilor, reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) au propus majorarea salariilor mici de la 1 ianuarie 2009, şi nu de la 1 noiembrie cum au cerut sindicaliştii.
"Am zis că nu putem ieşi din mandatul nostru de 50 la sută. Am acceptat să convocăm, mâine (marţi - n.r.), Consiliul unional în şedinţă de urgenţă. Vom stabili dacă vom accepta această propunere. Este prima dată când Guvernul acceptă o discuţie despre personalul contractual", a spus Marica la finalul întâlnirii cu reprezentanţii MEF.
Liderul sindical a precizat că propunerea Guvernului vizează majorarea în etape a salariilor mici, cifrele avansate până în prezent de Ministerul Muncii fiind de 25 la sută şi 15 la sută, în cadrul discuţiilor de luni nefiind avansate alte cifre.
În opinia lui Marica, greva generală programată pentru 13 noiembrie ar trebui să aibă loc, însă acest lucru va fi stabilit în şedinţa de urgenţă de marţi.
Potrivit lui Marica, peste 55 la sută dintre funcţionarii publici au salarii sub 1.000 de lei brut, apreciind că "în aceste condiţii personalul contractual din administraţie nu îşi mai poate desfăşura activitatea".
La întâlnirea de luni, din partea Ministerului Economiei şi Finanţelor a participat preşedintele ANAF, Daniel Chiţoiu, ministrul Varujan Vosganian fiind prezent la discuţiile din Parlament privind Ordonanţa de Urgenţă de amânare a majorării salariilor cadrelor didactice.
Preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, a plecat de la discuţiile de săptămâna trecută pe tema elaborării legii salarizării unice în sistemul bugetar de la Ministerul Municii, explicând că este interesat doar de majorarea salariilor.
CNSLR Frăţia a stabilit în 29 octombrie un program de acţiuni succesive, "pentru presiune graduală pe Guvern". Astfel, Alianţa Sed Lex anunţa că intră în grevă generală pe 13 noiembrie.
Federaţia Sanitas a decis, vineri, suspendarea protestelor, urmând ca în această săptămână să semneze un acord cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Săptămâna trecută, Federaţia Sanitas ameninţa că va organiza un miting în Capitală în 11 noiembrie, va declanşa greva de avertisment în 14 noiembrie şi pe cea generală în 20 noiembrie.
Sindicaliştii din educaţie au organizat, luni, o grevă de avertisment de două ore şi un pichet la sediul Parlamentului, cerând aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Reprezentanţii sindicaliştilor au declarat, la finalul acţiunilor de protest, că nu vor negocia cu Guvernul aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice şi că aşteaptă un rezultat pozitiv de la Curtea Constituţională, răspunzând astfel cererii premierului Călin Popescu Tăriceanu adresate sindicatelor ca acestea să înţeleagă că o creştere salarială cu acest procent va avea efecte negative asupra economiei.
Cele patru federaţii au anunţat că vor intra în grevă generală pe termen nelimitat din 18 noiembrie.
Senatul a respins, luni, cu 79 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 2 abţineri Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, prin care era amânat pentru 1 aprilie 2009 termenul de aplicare a legii prin care salariile cadrelor didactice erau majorate cu 50%, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut din nou, luni, liderilor de sindicat să înţeleagă că majorarea cu 50% a salariilor va avea efecte negative asupra economiei şi a acuzat că această creştere este susţinută de către reprezentanţii stângii politice doar din motive electorale.
"Stânga are un plan clar de a câştiga alegerile, dar nu are niciun fel de plan de guvernare a României. În 2004, Guvernul de stânga negocia la sânge cu sindicatele din educaţie o creştere de o singură cifră, acum solicită 50% deşi ştiu bine că această solicitare ar aduce criza economică mondială în România. Solicit şi sindicatelor din învăţământ să se alăture dialogului sindicate-Guvern şi să nu lase stânga să pună în pericol viitorul României doar din considerente electorale", a spus Tăriceanu, într-o declaraţie de presă susţinută, luni, la Guvern.
El a amintit că pentru marţi este programată semnarea unui acord cu sindicatele privind salarizarea în sectorul bugetar şi a arătat că salariile vor fi majorate în perioada următoare în mod responsabil, pe măsură ce economia va permite o astfel de măsură.
El a apreciat că majoritatea liderilor de sindicate au înţeles că dialogul este singura modalitate de rezolvare a problemelor, făcând referire la faptul că, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost încheiate discuţiile între Guvern şi sindicate asupra principiilor de bază ale legii salarizării în sectorul bugetar. Aceste principii se referă la încadrarea raportului între salariul de bază minim pe economie şi salariul de bază maxim pnă la nivelul de 1 la 15, o nouă ierahie a salariilor de bază între domenii şi în cadrul aceluiaşi domeniu, creşteri salariale diferenţiate în intervalul 2009-2013, adoptarea proiectului de lege într-o perioadă de şase luni.
În baza acestei legi, creşterile salariale vor fi acordate în primă fază bugetarilor cu venituri mici, în principal tinerilor.
Guvernul a decis, în 28 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.
Curtea Constituţională a fost sesizată de Avocatul Poporului în legătură cu aparenta neconstituţionalitate a unei prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care împiedică aplicarea Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută până în luna aprilie 2009.