Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să facă, vineri, la Aeroportul Otopeni, câteva remarci cu privire la modul în care România va fi afectată de criza financiară şi economică mondială.
"Cu certiudine, nu vom rămâne în afara efectelor acestei crize", a spus Băsescu, adăugând că ţara noastră "dispune de resuresele necesare pentru depăşirea acestei situaţii".
El a arătat că ameninţarea unei crize nu trebuie să împiedice continuarea reformelor, referindu-se, astfel, cu precădere la învăţământ şi sistemul de sănătate, precizând că nu trebuie împiedicată majorarea salarială pentru profesori, ci că este necesar ca salariile să crească, pentru a fi stimulată intrarea tinerilor în învăţământ.
Preşedintele a menţionat ca exemplu şi sistemul de justiţie, unde mărirea pensiilor a determinat o creştere a cererilor de pensionare formulate de cei din sistem. "Poyt să vă spun că ceea ce se întâmplă în justiţie este o realitate, şi o dată cu mărirea slariilor şi a pensiilor în sistemul judiciar există foarte multe cereri de pensionare, de la judecători la magistraţi, ceea ce permite înlocuirea lor cu generaţia viitoare", a spus Băsescu.
El a menţionat că aceeaşi procedură este valabilă şi în sistemul de educaţie."Trebuie să plătim profesorii mai bine, pentru a stimula intrarea în sistem a unor profesori tineri şi nu a peste 9.000 de suplinitori", a spus şeful statului.
Referindu-se la criza economică, preşedintele a spus că aceasta se va resimţi şi se resimte deja prin scăderea producţiei în anumite sectoare, în ultimul trimestru, dar a adăugat că există resurse pentru a depăşi această criză şi România îşi va menţine creşterea economică, şi anul viitor, în jur de 4,5%.
El a dat exemplul unor fabrici de componente pentru producătorii de autoturisme din Germania, arătând că este clar că, dacă se diminuează producţia de autoturisme, se diminurează şi cea de componente.
Preşedintele României, Traian Băsescu, participă, vineri, la Bruxelles, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din statele membre UE, al cărei scop îl constituie aprofundarea discuţiilor pe tema depăşirii actualei crize financiare.
Scopul reuniunii îl constituie aprofundarea discuţiilor pe tema depăşirii actualei crize financiare, iniţiate la Consiliul European din 15 – 16 octombrie, şi identificarea propunerilor şi iniţiativelor pe care Uniunea Europeană le va promova la Summit-ul G-20 din 15 noiembrie, de la Washington, destinat lansării reformelor necesare arhitecturii financiare internaţionale, informează site-ul Preşedinţiei.
Reuniunea va permite, totodată, o evaluare a situaţiei economice şi financiare în cadrul Uniunii Europene, precum şi a stadiului de transpunere în practică a măsurilor decise la Consiliul European de toamnă.
Şi premierul Călin Popescu Tăriceanu se deplasează, vineri, la Bruxelles, pentru această reuniune.
Vor participa, deasemenea, preşedintele Parlamentului European şi Preşedintele Băncii Centrale Europene.