"În funcţie de data la care vom semna contractul de dezvoltatorul, vrem ca din campania 2009 să existe posibilitatea depunerii cererilor pe Internet. Depinde de ce anume înseamnă dezvoltarea şi testarea sistemului, care sunt rezultatele testării. Vor fi două etape. Pentru început va exista o interfaţă web prin intermediul căreia fermierii vor putea completa datele şi trimite cererile. A doua etapă, care am vrea să funcţioneze din 2010, este accesul direct în baza de date, unde fermierul îşi introduce datele, îşi vizualizează şi marchează parcela singur", a declarat, joi, directorul general al APIA, Dan Gherghelaş.
El a arătat că agricultorii vor putea depune cererile de acasă sau asistaţi de angajaţii din primării.
Facilitatea de depunere a cererilor prin Internet este una dintre îmbunătăţirile pe care APIA vrea să le aducă sistemului informatic. Pentru dezvoltarea şi optimizarea sistemului se află în derulare o licitaţie, cele două firme care s-au calificat pentru etapa de negocieri directe fiind Siveco şi IBM România.
"Urmează negocierile directe pentru primul contract subsecvent, care viează printre altele măsurile delegate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi sper ca până la 1 decembrie să avem contractul semnat", a mai spus Gherghelaş.
În octombrie, APIA a anunţat că Siveco România, IBM România, Intrarom şi firma italiană Cooprogetti au depus oferte în cadrul licitaţiei organizate de Agenţie pentru extinderea şi dezvoltarea sistemului informatic, contract estimat la 14,28 milioane euro.
Siveco a depus ofertă în asociere cu integratorul de sisteme TeamNet Internaţional din România (firmă membră a grupului Asesoft) şi Abaco din Italia, cu susţinere din partea firmei InfoGrup din Grecia.
IBM România, cu susţinere din partea firmelor Ementor din Danemarca şi Altec Group din Grecia, a depus de asemenea o ofertă, ceilalţi participanţi fiind firma românească Intrarom şi compania Cooprogetti din Italia, cu susţinere din partea firmei Sofiter, de asemenea din Italia.
Siveco a dezvoltat şi implementat software-ul pentru sistemul IACS (Sistemul Integrat de Administrare şi Control) al APIA, în consorţiu cu firma poloneză ABG, fiind câştigătoarea unei licitaţii din 2006.
Dezvoltatorul IT care va extinde şi dezvolta sistemul informatic al APIA va fi selectat prin negociere competitivă, iar câştigătorul va semna un contract cadru pe o perioadă de trei ani.