Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, că reperzentanţii Guvernului, ai patronatelor şi ai sindicatelor, au discutat, miercuri, principiile care vor sta la baza legii de salarizare unică în sistemul bugetar, respectiv opt puncte "tranşante" care vor fi rescrise până vineri dimineaţa, când a fost stabilită o nouă întâlnire pentru finalizarea textului.
În opinia lui Petcu, cel mai important principiu al acestei legi constă în introducerea în sistemul unitar şi a altor categorii de bugetari, cum ar fi parlamentarii. "Principiul de bază este eleborarea unei legi unitare pentru tot personalul plătit din bani publici. Totodată, noua alege vizează micşorarea ecartului dintre salariul minim şi cel maxim", a spus Petcu.
Acesta a mai precizat că, în urma aplicării noii legi, nu vor exista micşorări de salarii.
Sindicaliştii au precizat că părţile implicate în discuţii au căzut de acord că, în cel mult şase luni, legea ar trebui să fie funcţională, spunând că, după finalizarea textului de lege, care ar trebui să aibă loc vineri, la începutul săptămânii viitoare ar trebui să fie semnat acordul privind legea salarizării unice de către toate partidele politice.
La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu a afirmat că, în cadrul întâlnirii nu s-a discutat despre procente de majorare a salariilor, dar s-a urmărit asigurarea unei creşteri accelerate a salariilor mici.
Potrivit lui Hossu, sindicaliştii au solicitat ca aceste creşteri să se aplice începând cu 1 noiembrie, însă reprezentanţii Guvernului au propus data de 1 ianuarie.
"Au avut loc mici divergenţe pe baza unor definiţii, noi insistând asupra clarificării unor termeni, astfel încât noul Guvern sau Parlamentul să nu mai încerce să facă alte interpretări. Această lege înseamnă creşterea în descreştere pe categorii de salariaţi până la nivelul salariului mediu pe economie", a explicat Hossu.
Sindicaliştii au precizat că procentul vehiculat de partea guvernamentală pentru majorarea salariilor bugetarilor cu venituri mici este de 15 la sută şi zero pentru categoriile care depăşesc salariul mediu, astfel ca din 2009 să se ajungă la o "compactizare" a sistemului de salarizare.
Reprezentanţii salariaţilor au precizat că, de prevederile noii legi, ar urma să beneficieze aproximativ un milion de angajaţi, majoritatea fiind funcţionari publici, urmaţi de 300.000 de angajaţi din educaţie şi de cei 200.000 de salariaţi din sănătate.
Aproape 100.000 de angajaţi din România au salarii până în 640 de lei, alţi peste 330.000 au între 641 şi 700 de lei, 327.000 dintre ei au între 701 şi 1.000, iar alţi aproximativ 300.000 au între 1.001 şi 1.500 de lei.
Reprezentanţii sindicatelor şi miniştrii, desemnaţi de premier, s-au întâlnit, ultima oară, luni, când nu au ajuns la niciun rezultat, stabilindu-se doar continuarea discuţiilor, împreună cu experţii ambelor părţi.
În cadrul întâlnirii de luni, reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi cei ai Guvernului au discutat despre strategia pe termen scurt în ceea ce priveşte majorarea salariilor, respectiv despre creşterile salariale ale debutanţilor bugetari.
Sindicaliştii au cerut o majorare pentru această categorie cu 25 la sută, în timp ce partea guvernamentală a înaintat o ofertă de 15 la sută, pentru cei cu salarii de 600-700 de lei, a declarat la finalul întâlnirii de luni preşedintele CNSLR Frăţia.
Acesta preciza că urmează a fi constituite două grupuri de experţi din cadrul sindicaliştilor şi ai Guvernului care să facă analizeze efortul bugetar pe care-l presupune o majorare a salariilor pentru debutanţi. Marius Petcu a mai precizat că reprezentanţii Guvernului au refuzat să discute pe strategia pe termen mediu, respectiv legea de salarizare unică în sistemul bugetar.
"Partea guvernamentală a mai câştigat două-trei zile, dar noi nu renunţăm la proteste", a afirmat, luni, Petcu.
Liderul CNSLR Frăţia a precizat că în cadrul întâlnirii nu s-a discutat despre legea de majorare a salariilor profesorilor şi că nu sunt de acord cu o majorare de 25 la sută pentru cadrele didactice.
La rândul său, ministrul Muncii, Mariana Cîmpeanu, declara, tot luni, că partea guvernamentală nu a înaintat niciun procent de majorare a salariilor debutanţilor din sistemul bugetar, pentru că trebuie făcute calcule.
Totodată, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a afirmat, luni, că grupul de experţi urmează "să evalueze scenarii, prioritari fiind debutanţii din sectorul bugetar".
"Vom analiza consecinţele unei majorări pentru debutanţi. 15 la sută e un scenariu pentru cei care intră în sistem, dar procentul va scădea scădea în funcţie de treptele de salarizare. Grupul de experţi va face calcule pentru a obţine un procent mediu de majorare pentru cei care intră în sistem. Experţii trebuie să analizeze impactul asupra bugetului, miercuri urmând a fi stabilite principiile care stau la baza legii de salarizare unică în sistemul bugetar, urmând a fi găsită o formulă care să satisfacă cele două părţi", declara ministrul Internelor.
La întâlnirea de miercuri de la Ministerul Munici au participat reprezentanţi ai BNS, CNSRL Frăţia, reprezentanţi ai patronatelor, experţi din mai multe ministere şi ministrul Muncii Mariana Câmpeanu. Preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, a refuzat să rămână la discuţiile pe tema elaborării legii salarizării unice în sistemul bugetar de la Ministerul Muncii, explicând că este interesat doar de majorarea salariilor. În opinia sa, legea salarizării unice este o temă de campanie electorală.
Conform Ministerului Muncii, o nouă întâlnire pentru finalizarea textului legii salarizării ar urma să aibă loc, vineri, la ora 9.00.