"O primă etapă a procesului de descentralizare este pregătirea unui act normativ prin care spitalele trec din patrimoniul Ministerului Sănătăţii, respectiv al Autorităţii de Sănătate Publică în cel al autorităţii locale. În acest moment, domnul Oprescu nu are niciun spital, iar noi pregătim un act normativ care să permită preluarea spitalelor, inclusiv descentralizarea managementului. Nu înţeleg afirmaţiile primarului general, cred că sunt răutăcioase'', a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu.
Demnitarul a precizat că asistenţa medicală de urgenţă este atributul exclusiv al statului. "Nu ştiu ca undeva, în alte ţări, medicina de urgenţă să fie la primării", a adăugat ministrul.
Guvernul a hotărât că mai multe spitale din Capitală, gestionate în prezent de către Ministerul Sănătăţii, vor fi transferate pentru o perioadă de un an în administrarea autorităţilor locale, în principal a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cu excepţia spitalelor de urgenţă care vor rămâne în coordonarea ministerului.
În funcţie de rezultatele înregistrate în acest interval de un an, proiectul-pilot de transfer al spitalelor în administrarea autorităţilor locale ar putea fi extins la nivelul întregii ţări.
Transferul va fi reglementat printr-o ordonanţă de urgenţă privind descentralizarea în sistemul sanitar, care va fi prezentată Guvernului săptămâna viitoare de către ministerul de resort, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.
Primarul general al Capitalei a anunţat, miercuri, ca răspuns la intenţia Executivului de a-i da doar câteva spitale într-un proiect pilot că, vrea toate cele 42 de spitale, "cu cele de urgenţă cu tot".
"Domnule ministru şi stimaţi guvernanţi, eu nu vă cer să-mi daţi mie un spital, cinci spitale, să faceţi un proiect-pilot privind trecerea spitalelor în administrarea comunităţii locale doar pentru a-i inchide gura lui Oprescu, ci vă cer sa luaţi exact măsurile care trebuie, să faceţi ce fac autorităţile de stat şi locale din alte ţări, astfel încât din banii sănătăţii să se platească sănătatea şi nu curentul, gazele, lumina, reparaţía acoperişului sau vopsitul gardului. Discuţia noastră se reia de unde a plecat: 42 de spitale, cu spitale de urgenţă cu tot", a declarat primarul Capitalei.
Potrivit primarului general, aşa cum trecerea şcolilor în administrarea primăriilor a rezolvat foarte multe probleme, "foarte multe şcoli şi grădiniţe fiind acum renovate", tot aşa situaţia bolnavilor se poate îmbunătăţi prin preluarea unităţilor medicale în administrarea Primăriei.
"Pot însă, ca un cunoscător al acestei crizei din spitale, să caut soluţii care ne sunt la îndemână, adică să preiau la comunitatea locală cheltuielile legate de întreţinerea, renovarea, consolidarea, managementul spitalelor", a mai spus doctorul Sorin Oprescu.
Edilul şef al Capitalei a mai arătat că, în acest moment cheltuielile pentru întreţinerea spitalelor se fac din bugetul Casei Naţionale de Sănătate, arătând că, în mod normal, aceşti bani ar trebui "să acopere serviciul medical".
"Oamenii plătesc un serviciu pe care nu-l primesc, din cauză că fondurile cu care ei contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate sunt redirecţionate către alte cheltuieli", a mai precizat primarul Capitalei.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit, în urmă cu o săptămână, la sediul Primăriei municipiului Bucureşti, cu primarul general Sorin Oprescu, pentru a discuta despre modalităţile de asigurare a transportului public între Capitală şi judeţul Ilfov şi trecerea unor spitale în administrarea municipalităţii.
La sfârşitul discuţiei, Tăriceanu a anunţat că Executivul va iniţia un proiect-pilot prin care o parte dintre spitalele din Capitală vor fi trecute în administrarea Primăriei Generale.