"Ministrul Finanţelor a avertizat că există riscul depăşirii deficitului bugetar şi a cerut să fie luate o serie de măsuri pentru a preveni această situaţie, precum temperarea angajărilor de personal, limitarea sau chiar renunţarea la fonduri de premiere şi oprirea încheierii de noi contracte de achiziţie publică", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
Încasările la bugetul de stat s-au ridicat la numai 64,2% din estimarea anuală, realizarea veniturilor la nivelul programat indicând un grad ridicat de incertitudine, iar cheltuielile sunt cu o treime mai mari comparativ cu 2007, astfel că deficitul bugetar poate depăşi în acest an ţinta de 2,3%, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale, care citează o notă semnată de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Cheltuielile bugetului de stat, deşi menţinute sub control prin stabilirea unor limite lunare, s-au situat la 71,6% din programul anual, mult superior gradului de realizare înregistrat în anii anteriori, fiind cu 31,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Aceste date relevă menţinerea unei situaţii dificile în realizarea principalilor parametri aprobaţi ai bugetului de stat, deficitul bugetului de stat înregistrând, de asemenea, un ritm de creştere ridicat, în condiţiile în care la 1 septembrie acesta era de 8,3 miliarde lei, reprezentând 73,4% din cel anual, respectiv 1,7% din PIB. Nerealizarea veniturilor programate, însoţită de creşterea accentuată a plăţilor pentru perioada rămasă până la sfârşitul anului, poate avea drept consecinţă depăşirea ţintei deficitului bugetar de 2,3% din PIB asumată la ultima rectificare", se arată în notă.
A treia şi ultima rectificare bugetară din acest an, efectuată în luna septembrie, a menţinut deficitul bugetar la ţinta de 2,3% în condiţiile revizuirii în creştere a PIB, de la 475 miliarde lei la 495 miliarde lei.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat atunci că riscul unui derapaj bugetar există şi că nu exclude ca deficitul să ajungă spre nivelul de 3% PIB, având în vedere că acest an este unul electoral.
Vosganian a afirmat, marţi, că firmele au probleme de lichiditate şi întârzie plata impozitelor şi taxelor la bugetul de stat, din cauză că băncile şi-au redus liniile de finanţare, situaţie care a adus bugetului pierderi de 1,5 miliarde lei.
"Avem dificultăţi la colectare, începând de la jumătatea lunii octombrie, pentru că băncile şi-au redus liniile de finanţare, ceea ce ne-a costat pierderi de 1,5 miliarde lei. Companiile au probleme de lichiditate şi se reduce gradul de conformitate voluntară", a spus ministrul Economiei şi Finanţelor.
El a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că deficitul bugetului general consolidat după primele zece luni a urcat la 1,5% din PIB, iar la finele lui noiembrie se estimează că va rămâne sub 2% din PIB.
Comisia Europeană a anunţat, luni, că anticipează un nivel al deficitul bugetar de 3,5% din PIB în 2008, depăşind nivelul maxim impus prin Tratatul de la Maastricht, din cauza majorării cheltuielilor publice, în special prin creşterea salariilor, subvenţiilor şi transferurilor sociale, şi un avans la 4% din PIB în 2009.