Demersul este susţinut de europarlamentarii PSD Titus Corlăţean (prim-vicepreşedintele Comisiei juridice a PE) şi Victor Boştinaru (membru al Comisiei de petiţii a PE - PETI), potrivit unui comunicat de presă remis de Biroul de presă al delegaţiei social-democrate în Parlamentul European.
"Este evident faptul că, încălcând cele mai elementare norme democratice şi Constituţia, Guvernul blochează aplicarea unei legi adoptate de Parlamentul României, care prevede majorarea salariilor personalului didactic, ceea ce reprezintă încă o violare a drepturilor salariale ale membrilor de sindicat", se arată în textul petiţiei.
Documentul a fost depus la preşedintele Comisiei PETI, Martin Libicki.
Sindicatele din educaţie spuneau, săptămâna trecută, că vor depune o plângere la Parlamentul European împotriva Guvernului Tăriceanu, pentru amânarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice şi îi cer ministrului Educaţiei să îşi retragă semnătura de pe actul normativ.
Liderii celor patru federaţii din educaţie s-au întâlnit cu ministrul Educaţiei, Anton Anton. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre noul sistem de salarizar a bugetarilor. Legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice nu a fost luată în discuţie în cadrul întâlnirii.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, la finalul întâlnirii din 30 octombrie, cu ministrul Educaţiei, Anton Anton, că reprezentanţii federaţiei vor depune o plângere la Parlamentul European împotriva Guvernului Tăriceanu şi o plângere la Geneva, la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), care va fi analizată în Consiliul de Administraţie al OIM.
"Premierul a minţit când a spus că avem sporuri şi normă didactică de 14 ore. Nu e adevărat, nu avem sporuri, iar norma didactică este de 40 de ore şi nu suntem milogii societăţii să trăim din impozitele muncitorilor, aşa cum spune Tăriceanu", spunea Cornea.
La rândul său, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, susţinea că sindicaliştii vor ca ministrul Educaţiei să îşi retragă semnătura de pe proiectul de act normativ care a dus la amânarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice.
Ministrul Educaţiei a spus că nu ridică semătura pentru că a semnat responsabil.
Ministrul Anton Anton i-a invitat pe liderii sindicatelor din educaţie la discuţii, după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut să cheme sindicaliştii la dialog.
Federaţia "Spiru Haret" a organizat, luni, o grevă de avertisment, urmând ca pe 10 octombrie şi celelalte trei federaţii să recurgă la un astfel de protest, toate patru organizaţiile sindicale ameninţând cu greva generală pe termen nelimitat din 18 noiembrie.
Pe de altă parte, sindicaliştii Sed Lex au anunţat că din 13 noiembrie intră în grevă generală, urmând ca în 20 noiembrie, odată cu declanşarea protestului şi de către cei de la Sanitas, să se afle în grevă generală toţi bugetarii afiliaţi la CNSLR Frăţia.
Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.
Federaţia "Spiru Haret" a cerut Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, să se întrunească în regim de urgenţă şi să respingă Ordonanţa de Urgenţă aprobată de Guvern.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu declara că Guvernul va identifica alte soluţii pentru a bloca majorarea cu 50 la sută a salariilor pentru cadrele didactice, în cazul în care Parlamentul va respinge ordonanţa de urgenţă prin care termenul de aplicare a legii a fost amânat până în luna aprilie 2009.
Legea privind creşterile salariale care se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ a fost publicată în Monitorul Oficial, la puţin timp după anunţul Guvernului privind adoptarea unei OUG care amână aplicarea legii până la 1 aprilie.
Camera Deputaţilor a aprobat, în unanimitate, la finele lunii septembrie, Ordonanţa Guvernului 15 din 30 ianuarie 2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ, Camera fiind for decizional în privinţa acestui act normativ.
Ulterior, Guvernul a amânat aplicarea acestor prevederi, motivând că nu sunt bani.