Potrivit documentului MECT, pe perioada grevei raportul de muncă este suspendat pentru angajaţii care participă la acţiunile de protest, conform prevederilor Legii 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă şi ale Codului muncii, informează un comunicat al ministerului, remis, marţi, MEDIAFAX.
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Anton Anton, a solicitat inspectoratelor şcolare să se asigure că toţi cei care au fost în grevă nu vor beneficia de drepturile salariale corespunzătoare, potrivit sursei citate.
"În legătură cu manifestările de protest din data de 3 noiembrie, MECT informează, potrivit legii 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă şi ale Codului Muncii, că pe perioada grevei raportul de muncă este suspendat. Astfel, în această perioadă angajaţii nu beneficiază de drepturile salariale corespunzătoare. Vă rugăm să vă asiguraţi că salariaţii care au participat la grevă nu vor beneficia de drepturile salariale corespunzătoare", se arată în nota ministerului.
Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a anunţat că aproximativ 70.000 de profesori, afiliaţi organizaţiei, au fost, luni, în grevă de avertisment, dascălii prezentându-se la cursuri pentru a supraveghea elevii, fără a preda.
"Guvernul ar trebui să devină resonsabil. Niciunde în lume nu s-a întâmplat ca la noi, ca un Guvern să fie peste toate autorităţile statului şi să anuleze o lege. Guvernul Tăriceanu ar trebui să revină şi să aplice legea şi, totodată, ar trebui să-şi ceară scuze faţă de modul în care a badjocorit toţi profesorii din ţara asta", a precizat Isvoranu.
Ministerul Educaţiei informa, luni după-amiază, că peste 37.000 de angajaţi din educaţie afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret" din 17 judeţe şi municipiul Bucureşti, au fost în grevă de avertisment, deşi conducerea organizaţiei a anunţat la MECT, printr-o notă faptul că federaţia are 66.000 de membri.
Liderul federaţiei "Spirul Haret" speră ca Ordonanţa prin care a fost amânată aplicarea legii majorării salariilor să fie supusă dezbaterii Parlamentului şi să fie respinsă, astfel încât prevederile privind creşterile salariale să fie aplicabile.
De altfel, Federaţia "Spiru Haret" a cerut Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, să se întrunească în regim de urgenţă şi să respingă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului de amânare până în 1 aprilie a aplicării legii privind creşterea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Celelalte trei federaţii din educaţie - Alma Mater, FLSI şi FEN - au anunţat că vor intra în grevă de avertisment în 10 noiembrie.
Din 18 noiembrie toate cele patru federaţii din educaţie intră în grevă generală pe termen nelimitat, nemulţumite de decizia Guvernului de a amâna până în 1 aprilie 2009 aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Şi Federaţia Sanitas ameninţă cu greva de avertisment în 14 noiembrie şi cu cea generală din 20 noiembrie.