"Ne-am săturat să fim acuzaţi de toată situaţia de criză, să fim făcuţi vinovaţi de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Mesajul său nu face decât să îndemne populaţia la nerespectarea legilor, atât timp cât ei (guvernanţii-n.r.) nu respectă legea şi ne cheamă la negocieri pe o lege deja aprobată deja de Parlament. Vrem politicieni care respectă legile, nu care le negociază", a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.
Potrivit lui Nistor, Executivul face o "simulare" a dialogului social şi instigă părinţii împotriva profesorilor.
La rândul său, preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că după calculele sindicaliştilor există destui bani şi pentru investiţii, dacă se acordă majorarea de 50 la sută a salariilor.
"Nu înţeleg căpoşenia primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu, care a instigat la ură de clasă toţi bugetarii împotriva profesorilor. Ar trebuie să spună că respectă legea învăţământului şi acordă educaţiei şase la sută din PIB şi astfel ar fi bani pentru majorarea de 50 la sută şi ar rămâne destui bani şi pentru investiţii", a afirmat Bobulescu.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut responsabilitate din partea sindicatelor din educaţie şi a profesorilor, arătând că declanşarea grevei este o măsură greşită, că salariile nu pot fi majorate cu 50 la sută şi că nu va accepta să utilizeze fondurile destinate investiţiilor pentru salarii.
Premierul a precizat că Guvernul doreşte un dialog prin care să fie identificate soluţii de rezolvare a problemelor din sistemul de învăţământ, considerând că greva nu poate fi o soluţie.
"Nu mi se pare corect ca acum, înainte de alegeri, sindicatele să facă presiuni pe Guvern. O astfel de majorare salarială trebuie decisă de viitorul executiv şi de Parlament, în măsura în care performanţa economică va permite. O astfel de măsură de creştere a salariilor este sinucidere, ducem România în faliment", a spus Tăriceanu.
El a apreciat că educaţia a devenit în aceste zile un subiect "superpolitizat" de către PDL şi PSD, partide de stânga, care, în Senat, au respins Ordonanţa Guvernului privind dotarea elevilor cu calculatoare.
Câteva zeci de mii de cadre didactice afiliate la Federaţia "Spiru Haret" au declanşat, luni, greva de avertisment, după ce au cerut Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, să se întrunească de urgenţă şi să respingă ordonanţa privind amânarea majorării cu 50 la sută a salariilor profesorilor.
Potrivit reprezentanţilor Federaţiei "Spiru Haret", greva de avertisment a început, conform planului, la ora 7.00 şi se va desfăşura pe parcursul întregii zile de luni.
Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, a anunţat, luni dimineaţa, că aproximativ 75.000 de profesori, afiliaţi organizaţiei, sunt în grevă de avertisment, dascălii prezentându-se la cursuri pentru a supraveghea elevii, fără a preda.
Federaţia are afiliaţi 75.000 de salariaţi în toată ţara, 6.500 dintre ei fiind în Bucureşti, iar cei mai mulţi desfăşurându-şi activitatea la liceele Sfântul Sava, Jean Monnet, Spiru Haret, Mihai Viteazul şi Colegiul Economic "Virgil Madgearu".
Celelalte trei federaţii din educaţie - Alma Mater, FLSI şi FEN - vor intra în grevă de avertisment în 10 noiembrie. Din 18 noiembrie toate cele patru federaţii din educaţie intră în grevă generală pe termen nelimitat, nemulţumite de decizia Guvernului de a amâna până în 1 aprilie 2009 aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Şi Federaţia Sanitas ameninţă cu greva de avertisment în 14 noiembrie şi cu cea generală din 20 noiembrie.