"Cel puţin băncile mari îşi pot promova propriul indice al dobânzii. Ele nu se vor mulţumi să calculeze în legătură cu dobânda de pe piaţa monetară", a spus guvernatorul băncii centrale.
Isărescu a explicat că băncile nu pot transfera anomaliile din piaţa interbancară în relaţia cu clienţii şi să-şi afecteze portofoliul.
Referindu-se la situaţia din piaţa valutară şi monetară, Isărescu a ţinut să precizeze că nu a folosit expresia "atac speculativ", ci doar termenul de "atac", care poate să aibă un înţeles mai restrâns sau mai larg.
"Face parte din regula jocului. Nu putem interzice swap-ul, dar e interesant că în vânzarea în scurt, în lipsă, ca şi vânzarea în lei pe valută fără să ai lei a fost interzisă în SUA şi în Marea Britanie", a spus Isărescu.
Mesajul transmis de guvernator este că pe de altă parte "nu putem să îi mângâiem pe creştet şi să le dăm lichiditate după aceea".
Oficialul a explicat că a existat o segmentare a pieţei cu unele bănci care deţineau lichiditate, dar nu doreau să o plaseze la instituţiile de credit cu deficit de lei. Astfel, dobânzile cotate au reflectat mai mult această segmentare, nu o problemă generală de lichiditate.
"Nu putem injecta lichiditate care să băltească. Am injectat lichiditate separat prin Lombard şi alte tipuri de garanţii, iar cei cu nevoie au avut acces la lichiditatea BNR. Pe 24 octombrie, toate băncile şi-au făcut rezerva", a precizat Isărescu.