Prin grupul de lucru va fi analizat impactul creşterilor salariale cu 50 la sută asupra economiei, specialiştii încercând să identifice consecinţele şi importanţa lor.
"O creştere peste zi nu este o creştere sănătoasă, pentru că antrenează alte creşteri ale altor categorii profesionale şi duce la accelerarea inflaţiei", a spus Cristian David la finalul întâlnirii cu liderii celor patru confederaţii sindicale.
Ministrul a adăugat că trebuie găsite soluţii sustenabile, şi nu promisiuni fără acoperire, sugerând că aceste creşteri salariale de 50 la sută au fost făcute mai mult "din raţiuni electorale".
Demnitarul a subliniat că această întâlnire a avut ca obiectiv principal identificarea celor mai bune soluţii pentru o creştere a salariilor în conformitate cu realitatea.
"A fost o posibilitate să arătăm cifre reale care au constituit creşteri de salariii în ultimii patru ani. În sectorul bugetar s-a înregistrat o creştere medie a salariilor de 183,6 la sută, pe fiecare sector de activitate înregistrându-se creşteri diferenţiate", a explicat David
Potrivit ministrului Internelor şi Reformei Administrative, în sănătate creşterea salarială în perioada 2005-2008 a fost de 222 la sută, în educaţie de 201 la sută, iar în administraţie de 211 la sută.
David a mai precizat că, în cadrul întâlnirii, s-a stabilit identificarea unor soluţii pentru asigurarea de proiecţii privind creşterea salarială pe termen mediu şi lung, respectiv o matrice a salarizării în sistemul bugetar care să diminueze discrepanţele dintre diferitele categorii de salariaţi din sectorul bugetar.
"Rămânem deschişi dialogului, chiar dacă întâlnirea de azi nu a fost neapărat un pas înainte. Legea salarizării unitare trebuie să plece de la principii întemeiate. Am anunţat confederaţiile aflate în conflict că antrenarea într-un exerciţiu de stradă nu va crea premisa ca astfel de revendicări să fie desprinse de contextul politic. Vrem soluţii realiste, nu electorale, soluţii sustenabile, şi nu promisiuni fără acoperire. Guvernul îşi menţine atitudinea de responsabilitate. Suntem, fără dubiu, susţinătorii tuturor creşterilor salariale, cu condiţia ca acestea să fie sustenabile", a declarat David.
Ministrul a mai spus că în cadrul întâlnirii nu a fost discutată în mod explicit legea privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
"Am discutat în ansamblu această creştere salarială. Trebuie să avem un criteriu de echilibru", a adăugat David.
Acesta a susţinut că majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor pentru 2008 nu a fost prevăzută şi că acestora "nu li s-a promis mai mult decât ceea ce s-a făcut".
Potrivit demnitarului, în orice economie stabilă, majorarea cu 50 la sută a salariilor de pe o zi pe alta este imposibil de aplicat, este "o spirală asupra solicitărilor care nu se opreşte niciodată".
"Pentru Guvern este limpede care ar fi beneficiile din punct de vedere electoral din aceste creşteri salariale, însă o astfel de măsură este de evitat, reprezentanţii Guvernului făcând apel la o dezbatere raţională", a arătat ministrul Internelor.
David a precizat că, în acest moment, singura strategie a Guvernului pentru a evita protestele sindicaliştilor constă în forţa argumentelor puse la dispoziţia reprezentanţilor salariaţilor.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că, în urma discuţiilor şi a argumentelor aduse la întâlnirea de vineri cu liderii confederaţiilor, a rămas cu senzaţia că există o atitudine de "moderaţie şi ponderaţie" din partea sindicatelor.
"Această atitudine de dialog este un rezultat pozitiv şi cred că există o mare şansă pentru a nu intra în acţiunile de protest", a afirmat Nicolăescu.
Totodată, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a spus că dacă ar fi aşa simplu, toate partidele politice şi-ar asuma răspunderea pentru momentul când vor veni la guvernare.
Liderii celor patru confederaţii sindicale consideră întâlnirea de vineri, de la Ministerul Muncii, cu cei cinci minişti, un pas înainte şi continuă săptămâna viitoare dialogul cu guvernanţii, dar nu renunţă la protestele anunţate pentru luna noiembrie.
Preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul întâlnirii de vineri, că în urma discuţiilor s-au făcut câţiva paşi înainte, s-au identificat problemele pe trei perioade - imediată, medie (de la 1 ianuarie) şi pe termen lung.
Hossu a precizat că luni vor fi reluate discuţiile în grupul de dialog social, când reprezentanţii Guvernului sunt aşteptaţi să vină cu propuneri concrete pe termen scurt.
"Toţi, şi sindicatele, şi Guvernul, subscriem la crearea legii de salarizare unitară în sistemul bugetar. Guvernul a acceptat ideea că trebuie găsite soluţii pe termen scurt, că trebuie analizate soluţii pe termen mediu privind salarizarea bugetarilor şi va încerca să creioneze o propunere", a spus Hossu.
Liderul Cartel Alfa a precizat că cele două federaţii din învăţământ afiliate la confederaţie - FEN şi Alma Mater - nu vor renunţa la proteste, dorind aplicarea imediată a Legii 221/2008 privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
La rândul său, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, consideră că marele câştig al întâlnirii de vineri este că vor fi reluate discuţiile luni, când Guvernul va încerca "să ne prezinte cifre", un procent de majorare a salariilor pentru celelalte sectoare bugetare (administraţie şi sănătate) de la 1 noiembrie şi o proiecţie mai consistentă, care să ducă în 2009 la o creştere a veniturilor cu 50 la sută.
În ce priveşte salariaţii din sănătate, Petcu a declarat că liderii Sanitas se vor întâlni, luni, cu ministru Eugen Nicolăescu, care le-a promis o propunere concretă. Totodată, Petcu a precizat că federaţiile pe care le reprezintă nu renunţă la protestele anunţate.
Şi preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, apreciază întâlnirea de vineri ca fiind un pas înainte, aşteptând, luni, din partea guvernanţilor, variante de calcul concrete.
Liderii Cartel Alfa, BNS, CNSLR Frăţia şi CSDR au discutat, vineri, la Ministerul Muncii, despre salarii cu miniştrii Muncii, Finanţelor, Educaţiei, Sănătăţii, Internelor şi Reformei Administrative, după ce premierul a dispus constituirea unui grup de dialog. Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a fost desemnat coordonator al grupului de dialog din partea Guvernului.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, că membrii confederaţiei nu vor apela momentan la forme de protest, soluţia fiind un dialog constructiv şi nu ieşirile în stradă, însă consideră că legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice trebuie aplicată.
Biroul Exectiv al Blocului Naţional Sindical (BNS) a hotărât că se va alătura celorlalţi sindicalişti numai dacă vor ajunge la un acord comun privind cererile de majorare salarială şi consideră că o majorare de 50% a salariilor tuturor bugetarilor, indiferent de veniturile actuale ale acestora, va crea discrepanţe foarte mari.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că organizaţia sindicală nu susţine o creştere a salariilor în sectorul bugetar cu 50 la sută. În opinia acestuia, este "imoral" să ceri 50 la sută în sectorul bugetar şi pentru cei care au salarii mici, şi pentru cei care au salarii foarte mari.
CNSLR Frăţia a stabilit, miercuri, un program de acţiuni succesive, "pentru presiune graduală pe Guvern", bugetarii afiliaţi la la confederaţie urmând să intre toţi în grevă generală pe 20 noiembrie pentru majorarea salariilor cu 50 la sută.
Federaţiile Alma Mater, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Educaţiei Naţionale au decis să organizeze o grevă de avertisment în 10 noiembrie, urmând ca din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat. Sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret" intră în grevă de avertisment pe 3 noiembrie, fără a stabili încă data grevei generale.
Totodată, Alianţa Sed Lex va intra în greva generală din 13 noiembrie, iar Federaţia Sanitas a anunţat un miting de amploare în Capitală în 11 noiembrie, urmând ca în 20 noiembrie să intre în grevă generală.
Bugetarii cer majorarea salariilor cu 50 la sută, în urma adoptării legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută.
Şeful statului a făcut vineri un apel către sindicate să renunţe la mişcările de protest din noiembrie, susţinând că acestea riscă să afecteze procesul electoral şi menţionând că este dispus la discuţii care să garanteze că viitorul guvern va fi disponibil să discute pe tema reformelor contra bani.
El a mai spus că revendicările cu privire la creşterile de salarii sunt îndreptăţile la foarte multe categorii sociale, dar, în momentul de faţă, Romania nu îşi mai poate permite să aceepte creşteri salariale consistente fără reformă.
Sindicatele Sanitas şi Sed Lex au anunţat că nu renunţă la proteste, în ciuda apelului şefului statului.
Guvernul a decis, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.