Preşedinţia informează că preşedintele Traian Băsescu a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu privire la Legea pentru completarea art. 5 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Legea prevede că "pentru a nu se influenţa în nici un fel rezultatul referendumului, alegerile prezidenţiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeaşi dată cu referendumul".
Băsescu afirmă că dispoziţiile legii constituie o încălcare a Constituţiei şi o nerespectare a Deciziilor Curţii Constituţionale 567/2006, 147/2007 şi 335/2007, prin care s-a stabilit că orice limitare a prerogativelor constituţionale ale preşedintelui în materia consultării prin referendum a poporului este neconstituţională.
"Mai mult, prin Hotărârea nr. 7 din 7 noiembrie 2007 asupra contestaţiei referitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului României odată cu desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, Curtea Constituţională a stabilit că «Numai Preşedintele României are dreptul de a decide care sunt problemele de interes naţional şi, în cadrul acestora, de a stabili, prin decret, problema ce constituie obiectul referendumului şi data desfăşurării acestuia, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 11 alin. (1) şi (2) şi ale art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului»", scrie preşedintele în sesizare.
El mai afirmă că aceste dispoziţii încalcă prevederile articulului 2, aliniat 1 din Constituţie întrucât îngrădeşte dreptul poporului de a-şi exercita suveranitatea "prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum".
"Aceste noi dispoziţii sunt contrare prevederilor constituţionale ale art. 90 deoarece condiţiile stabilite de legiuitor, pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European, în raport cu desfăşurarea referendumului, adaugă la prevederile Constituţiei. Aşadar, condiţionarea datei desfăşurării alegerilor de data organizării referendumului poate genera blocaje constituţionale, întrucât Constituţia stabileşte expres intervalele de timp în care sunt organizate alegeri parlamentare şi prezidenţiale", mai scrie Băsescu în sesizare.
Preşedintele aminteşte că în anul 2006, patru deputaţi au iniţiat o propunere legislativă având ca titlu ''Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului ", iar la 27 decembrie 2006, Legea votată de Parlament a fost trimisă spre promulgare.
În sesizare se arată că pe 12 ianuarie 2007, preşedintele a formulat cerere de reexaminare faţă de această lege motivând excesivitatea şi nejustificarea dispoziţiilor legale adoptate, ţinând cont de faptul că dispoziţiile legale criticate interziceau consultarea poporului prin referendum, de către şeful statului, simultan cu desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru Parlamentul European, ori cu mai puţin şase luni înainte de data alegerilor menţionate.
Parlamentul a reexaminat legea, adoptând-o, pe 20 februarie 2007, într-o formă aproape identică cu forma iniţială, adăugând, însă, unele dispoziţii noi faţă de forma transmisă iniţial la promulgare, menţionează preşedintele. "La data de 26 februarie 2007, un grup de 71 de parlamentari, au sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legii în cauză. Prin Decizia nr. 355 din 4 aprilie 2007, Curtea Constituţională a declarat că «Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este neconstituţională»", se arată în documentul preşedintelui.
În sesizare se precizează că pe 19 octombrie 2007, Parlamentul a transmis spre promulgare o altă lege, având ca titlu "Lege pentru completarea art. 5 din Legea nr.3/2000", alt iniţiator şi următorul conţinut: "Pentru a nu se influenţa în nici un fel rezultatul referendumului, alegerile prezidenţiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeaşi dată cu referendumul". Pe 6 noiembrie 2007, preşedintele a transmis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind completarea art. 5 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cerere care a fost respinsă de Parlament, iar legea a ajuns la promulgare în data de 24 octombrie 2008.