Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că sindicaliştii pe care îi reprezintă nu vor renunţa la proteste, decât în faţa unui angajament parafat, nu formal.
"Atitudinea preşedintelui Traian Băsescu este de bună intenţie, de mediator, dar aşteptăm o ofertă concretă nu doar formală. Dacă există genul de garanţii viabile, putem renunţa la proteste, altfel nu", a precizat Petcu.
La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că apelul preşedintelui vine prea târziu şi este tendenţios.
"Preşedintele, dacă dorea o părere a confederaţiilor sindicale, ar fi trebuit să facă o întâlnire cu membri Consiliului Economic şi Social, dar nu a avut decât o singură întâlnire la CES în tot mandatul său. Trebuia să facă întâlnirea aceasta acum două luni, când a început scandalul legat de majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor, dar el a preferat o întâlnire pe sectorul educaţiei", a afirmat Hossu.
Şeful statului a făcut vineri un apel către sindicate să renunţe la mişcările de protest din noiembrie, susţinând că acestea riscă să afecteze procesul electoral şi menţionând că este dispus la discuţii care să garanteze că viitorul guvern va fi disponibil să discute pe tema reformelor contra bani.
"Fac apel la sindicate să îşi amâne până după alegeri, până în luna decembie, protestele, iar, după decembrie, cu certitudine va exista varianta discuţiilor bani contra reformă", a declarat preşedintele Băsescu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a menţionat că este dispus să dubleze acest apel cu discuţii care să garanteze sindicatelor că următorul guvern va fi disponibil să discute pe tema reformelor contra bani, el adresând în acelaşi timp "rugămintea" de a se renunţa la acţiunile de protest prevăzute pentru luna noiembrie, care, în opinia sa, riscă să afecteze procesul electoral.
"Afectarea acestor alegeri nu este cel mai bun lucru şi nu este în interesul celor care protestetează. Momentul ales nu este bun", a adăugat Traian Băsescu.
El a mai spus că revendicările cu privire la creşterile de salarii sunt îndreptăţile la foarte multe categorii sociale, dar, în momentul de faţă, Romania nu îşi mai poate permite să aceepte creşteri salariale consistente fără reformă.
"Reformă contra bani - este tandemul care poate duce la creşterile salariale", a susţinut şeful statului.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a decis, joi, ca în 10 noiembrie să organizeze o grevă de avertisment de două ore, iar din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat.
Totodată, din 18 noiembrie, cadrele didactice afiliate la FSLI vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.
Federaţia Sanitas a anunţat un miting de amploare în Capitală, pe 11 noiembrie, urmând ca în 20 noiembrie să intre în grevă generală.
Totodată, Alainţa Sed Lex a anunţat că va intra în greva generală din 13 noiembrie.
Bugetarii cer majorarea salariilor cu 50 la sută, în urma adoptării legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a dispus constituirea unui grup de dialog format din miniştrii Muncii, Finanţelor, Educaţiei, Sănătăţii, Internelor şi Reformei Administrative, pentru a purta discuţii cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale pe tema salarizării.
Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a fost desemnat coordonator al grupului de dialog din partea Guvernului, informează Executivul.
Liderii confederaţiilor sindicale reprezentative au fost invitaţi să poarte discuţii cu miniştrii desemnaţi în grupul de dialog, vineri, 31 octombrie, la ora 12.00, la sediul Ministerului Muncii, pe temele aflate în atenţia confederaţiilor sindicale.
Sindicaliştii au declarat că se vor prezenta, vineri, la întâlnirea grupului de dialog format din cinci miniştri ai Guvernului Tăriceanu, pentru a-şi promova deciziile luate, dar nu au speranţe că se va rezolva ceva, apreciind că este doar "un mod de a câştiga timp".