"Ordonanţa 23 (la care preşedintele Băsescu a făcut referire în discursul din seara de marţi, 28 octombrie 2008, n.r.) a fost adoptată de Guvern în ianuarie 2007, când PD, favoritul numărul unu al domnului preşedinte, se afla la guvernare. Cu acea ocazie s-au majorat salariile managerilor de spitale cu 21 la sută, aşa cum s-au majorat salariile tuturor categoriilor de personal din sectorul sanitar, având în vedere responsabilitatea acestora şi dorinţa de a face împreună cu ei reforma. Am anticipat astfel solicitarea preşedintelui de a lega veniturile salariale cu performanţa profesională'', a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit ministrului, "niciun manager de spital din România nu are un salariu mai mare decât alte categorii sociale cu atribuţii mult mai mici".
Nicolăescu a adăugat că managerii de spital care au fost numiţi "în urma promovării concursului şi nu pentru că reprezintă clientelă politică" sunt în număr de 434, adică 0,23 la sută din totalul celor 190.000 de angajaţi din sistemul sanitar.
"Este mincinoasă şi ipocrită afirmaţia preşedintelui privind creşterile salariale nejustificate ale managerilor de spitale. Salariul de bază maxim al managerului unui spital cu peste 400 de paturi este de 4.500 lei, iar al managerului unui spital cu mai puţin de 400 de paturi de 3.200 de lei. Managerii aceştia au răspunderea gestionării a unor bugete anuale de la zece la 40-50 de milioane de lei'', a mai spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, managerii mai pot beneficia de sporuri de vechime, salarii de merit sau sporuri pentru condiţii deosebite de muncă.
"Condiţii deosebite înseamnă leprozeria de la Tighileşti, spitale de boli infecţioase, de ftiziologie sau psihiatrie. Managerii iau aceste sporuri pentru condiţii deosebite la fel ca toţi ceilalţi angajaţi din spitalele respective", a continuat ministrul.