Premierul Tăriceanu a cerut sindicatelor să indice autorităţilor locale care sunt proiectele de investiţii în educaţie la care vor să renunţe în schimbul majorării salariale pentru profesori şi ca membrii comitetelor de părinţi din şcoli să se pronunţe asupra oportunităţii anulării investiţiilor.
El a anunţat, totodată că a cerut prefecturilor, prin Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, să întrebe primarii şi consilii locale dacă sunt de acord cu anularea acestor investiţii.
"Cer sindicatelor din fiecare judeţ să indice autorităţilor locale care sunt obiectivele de investiţii la care vor să renunţe. Prin urmare, fie că vorbim de grădiniţe, şcoli, licee, campusuri şcolare, şcoli de arte şi meserii, de universităţi, să ne indice la care se renunţă, care investiţii anulăm, care investiţii în curs nu le mai continuăm. Am cerut MIRA ca, prin prefecţi, să culeagă de la autorităţile locale punctul lor de vedere, ce doresc primarii, consiliile locale, dacă sunt de acord cu anularea acestor investiţii. Şi nu în ultimul rând, vreau comitetele de părinţi din şcoli să ne spună dacă ele consideră aceste măsuri de anulare a investiţiilor oportune, în aşa fel încât să punem capăt acestei dezbateri iraţionale, dacă luăm banii de la investiţii şi îi trecem la salarii", a spus Tăriceanu.
Premierul a amintit că salariile în educaţie nu pot fi majorate cu 50% decât dacă se renunţă la anumite proiecte de investiţii în sectorul de învăţământ şi a arătat că preşedintele Traian Băsescu a luat "în derâdere" datele trimise de Guvern privind impactul economic al acestor creşteri salariale.
El a precizat că majorările din sectorul educaţiei aprobate de Parlament trebuie legate de două elemente, respectiv legea de salarizare unitară a sectorului bugetar şi de performanţa, competenţa, eficienţa şi calitatea în realizarea actului didactic.
"Spunem «Da» salariilor mărite, dar dacă această mărire este legată de performanţă, de reforma sistemului educaţional. În caz contrar, o astfel de decizie greşită ar nărui economia", a spus Tăriceanu.
Premierul a arătat că nu doreşte să pună în aplicare o astfel de majorare salarială, deoarece aceasta ar conduce la o criză economică, pe fondul devalorizării monedei naţionale şi al creşterii inflaţiei.
Guvernul a decis, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.
"În şedinţa de marţi a Guvernului a fost o discuţie laborioasă şi complicată, pe măsura deciziei ce trebuia să o luăm. Astfel de măsuri demagogice şi populiste au doar un orizont electoral. Nu vreau să se creadă că Guvernul este lupul cel rău, iar altcineva vine şi dă ceva, fără o baghetă fermecată. Nu suntem în lumea poveştilor", a spus Tăriceanu.
El a arătat că viitorul Guvern trebuie să decidă asupra politicilor salariale din 2009 şi că Parlamentul ar putea "chibzui mult mai înţelept, mai la rece" asupra majorării salariale într-un context mult mai calm, fără presiuni sindicale.