"Acum un an de zile nu putea să prevadă nimeni această criză economică de amploare din toată lumea şi, ca atare, toţi au fost nevoiţi să-şi revizuiască bugetele, să le pună în accord cu realităţile economice. S-ar putea ca în lunile care urmează să fim nevoiţi - nu ştiu, eu mi-aş dori să nu fie cazul - s-ar putea să fim nevoiţi să reevaluăm anumite progonoze pe care s-a construit inclusiv proiectul de buget", a spus Tăriceanu.
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit săptămâna trecută în scădere estimarea privind creşterea economică din 2009, de la 6,5% la 6%, anticipând încetiniri ale activităţii în toate sectoarele, cu un declin mai puternic în cazul construcţiilor.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, marţi, că datele BNR indică pentru acest an o creştere economică de 4,6%. El a precizat că estimarea băncii centrale pentru acest an are în vedere o creştere economică de 8-9% cu tendinţă mai mult spre pragul superior al acestui interval.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat în mai multe rânduri că estimările economiştilor cu care s-a întâlnit încadrează creşterea PIB pentru anul viitor între 4% şi 6%.
Anul trecut, România a înregistrat o creştere economică de 6%, faţă de 7,9% în 2006.
Pentru acest an, prognoza Guvernului de creştere economică este de 9,1%.
În ceea ce priveşte prognoza de inflaţie, acesta a fost revizuită la începutul lunii august de către BNR de la 6% la 6,6% pentru 2008 şi de la 3,5% la 4,2% pentru 2009.
Ţinta BNR de inflaţie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus minus un punct procentual.
În luna septembrie 2008, inflaţia anuală a coborât la 7,3%, de la 8,02% în luna august.
Premierul Tăriceanu a declarat, sâmbătă, că rata anuală a inflaţiei ar putea creşte anul viitor la peste 10%, cu tendinţă de creştere, ca urmare a unei eventuale majorări a salariilor în sectorul bugetar la un nivel nesusţinut economic.