La începutul acestui an Guvernul a prelungit cu un an termenul limită de predare a carnetelor de muncă de către persoane fizice şi firme, pentru realizarea unei arhive electronice privind stagiul de cotizare în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, de la 30 noiembrie 2007 la 30 noiembrie 2008.
Procedura de preluare din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum şi a veniturilor salariale realizate a fost lansată la începutul anului 2006, cu scopul de a crea o bază de date la nivel naţional cuprinzând istoricul perioadelor de asigurare şi a veniturilor tuturor asiguraţilor sistemului public de pensii, în vederea asigurării unor proceduri mai sigure de stabilire a drepturilor de pensii.
La 22 ianuarie 2008 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea HG 1768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001.
Potrivit hotărârii, termenul limită de predare a carnetelor de muncă de către persoanele fizice şi juridice pentru activitatea de preluare a datelor ar fi trebuit să fie 30 noiembrie 2008.
Ministerul Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) a pregătit un proiect prin care intenţionează modificarea termenului limită de la 30 noiembrie 2008 la 30 noiembrie 2009.
Documentul mai prevede că în situaţia foştilor asiguraţi ai sistemului public de pensii care nu au domiciliul sau reşedinţa în România, carnetul de muncă poate fi prezentat pentru prelucrare casei teritoriale de pensii în a cărei rază au fost asiguraţi ultima dată sau, după caz, din raza de domiciliu a persoanei desemnate de către titular.
Persoanele fizice şi juridice care deţin sau păstrează, potrivit prevederilor legale, carnete de muncă sunt obligate să le predea, în integralitate, caselor teritoriale de pensii, la termenele stabilite de către acestea.
Potrivit actului normativ, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 300 la 600 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de la 1.500 la 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, încălcarea respectivelor prevederi.