Surse liberale au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că o variantă propusă de mai mulţi lideri liberali premierului Tăriceanu a fost cea a prorogării aplicării legii, prin ordonanţă de urgenţă, pentru un interval variind între câteva luni şi chiar o jumătate de an.
"O propunere a fost ca Legea salarizării profesorilor să fie prorogată până în luna ianuarie, o altă propunere a fost luna martie, iar un ministru a propus chiar proprogarea până în luna iulie, când se aşteaptă adoptarea noii legi a salarizării din sectorul bugetar", au declarat sursele citate.
O altă variantă discutată de liberali a fost cea a asumării în Parlament a răspunderii Guvernului pentru o nouă lege care să stabilească noi majori salariale. Sursele citate au precizat că majorarea este cuprinsă în proiectul de buget pe 2009 şi vizează majorarea salariilor bugetarilor cu 10% de la 1 ianuarie, în completare la majorarea de 9% care a intrat în vigoare de la 1 octombrie.
Potrivit aceloraşi surse, premierul Tăriceanu le-a recomndat liderilor PNL să prezinte populaţiei efectele "dezastruoase" ale majorării salariilor profesorilor cu 50%. Astfel, în cadrul reuniunii, s-au prezentat date ale Ministerului Muncii şi Ministerului Economiei şi Finanţelor, conform cărora majorarea salariilor în învăţământ ar însemna diminuarea cu 80% a investiţiilor în educaţie.
"Premierul Tăriceanu a spus că ar trebui consultată populaţia cu privire la asemenea consecinţe şi întrebată dacă doreşte să nu se mai repare şcoli, grădiniţe, să nu se mai modernizeze grupurile sanitare şi să se dea toţi banii pe salarii", au declarat sursele citate.
Tăriceanu le-a transmis totodată liderilor liberali să informeze populaţia că menţinerea acestor investiţii şi majorarea salarială nu se pot realiza decât prin introducerea de noi taxe şi impozite.
Vicepreşedintele PNL, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, luni, la Palatul Victoria, că liberalii au mandatat Executivul să nu accepte nicio majorare salarială nejustificată, menţionând că Guvernul nu are niciun motiv să-şi dea demisia.
"Practic astăzi a fost reuniunea celor mai importanţi lideri ai PNL. Decizia pe care am luat-o este foarte simplă şi este o decizie prin care PNL îşi arată consecvenţa. Am decis să mandatăm Guvernul să nu accepte nicio majorare salarială care nu are justificare economică şi, în mod evident, Guvernul urmând să găsească soluţia juridică cea mai potrivită", a spus Orban.
El a menţionat că s-au discutat mai multe variante, dar a subliniat că decizia va fi luată de Guvern, la reuniunea care va avea loc după publicarea Legii în Monitorul Oficial.
În plus, Orban a menţionat că Executivul nu are nici un motiv să-şi dea demisia, solicitând, în schimb, demisia şefului statului şi a parlamentarilor PSD.
Liberalii au fost convocaţi, luni, la ora 13.00, la Guvern, de către preşedintele PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu, pentru a discuta şi pentru a lua o decizie în privinţa măsurilor care se impun în ceea ce priveşte Legea majorării salariilor profesorilor cu 50%, promulgată vineri de preşedintele Băsescu.
La şedinţa neoficială a conducerii liberale au participat Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian, Crin Antonescu, Teodor Meleşcanu, Ludovic Orban, Norica Nicolai, Dan Motreanu, Teodor Atanasiu, Adrian Iorgulescu, Eugen Nicolăescu, Mihai Voicu şi Relu Fenechiu.