În timpul slujbei, preşedintele statului s-a ridicat şi s-a dus la Preafericitul Daniel pentru a primi în dar icoana, după care a revenit pe scaun. Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa Maria au stat în banca întâi pe podiumul amenajat lângă esplanada pe care a fost oficiată Sfânta Liturghie pentru Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, alături de Preafericitul Vincenţiu Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal.
Pe parcursul slujbei s-au auzit în repetate rânduri strigăte ale oamenilor care se înghesuiau să ajungă în biserică. Preşedintele s-a uitat spre locul de unde veneau strigătele, reprezentanţii Patriarhiei explicându-i că este foarte multă lume care vrea să ajungă la altar.
La finalul Sfintei Liturghii, preşedintele Traian Băsescu şi soţia au plecat, dând mâna cu mulţimea venită la Catedrala Patriarhală pentru a asista la slujbă şi a se închina la sfintele moaşte. Şeful statului nu a făcut nicio declaraţie.
Preşedintele Traian Băsescu a venit, duminică, la ora 10.30, împreună cu soţia, la Catedrala Patriarhală şi a urcat pe podiumul amenajat lângă esplanada pe s-a oficiat Sfânta Liturghie. Patriarhul Daniel a ieşit din rândul ierarhilor, s-a îndreptat spre preşedinte şi soţia acestuia şi l-a îmbrăţişat.
Slujba pentru Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir a început duminică, la ora 8.30, prin resfinţirea Catedralei Patriarhale. După sfinţire, credincioşii au fost invitaţi de Preafericitul Daniel să intre în altar pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. Pentru femei este o ocazie unică, acestea putând intra în altar doar la târnosirea unei biserici sau la resfinţirea acesteia.
La Sfânta Liturghie au fost prezenţi liderii PDL Lucian Blaga şi Adriean Videanu, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, primarii Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Cristian Poteraş, fostul primar Adrian Inimăroiu cu soţia şi alţi invitaţi.
Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de un sobor de preoţi format din membri ai Sfântului Sinod.
După Sfânta Liturghie au fost canonizaţi trei noi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Ţării Româneşti (1359-1372, cu ziua de prăznuire la 28 octombrie), Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit), părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc (1 septembrie) şi domnitorul Ţării Româneşti, Sfântului Neagoe Basarab, om de cultură isihastă şi "prinţ al păcii" (26 septembrie).
Încă de dimineaţă, pe Dealul Mitropoliei şi în zona din jurul Palatului Patriarhiei au venit mii de credincioşi pentru a se închina la racla sfinţilor Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Cuviosului Apostol Pavel, ale cărui moaşte au fost aduse din Grecia pentru acest eveniment.
De asemenea, sunt credincioşi care ascultă Sfânta Liturghie, iar alţii intră în lăcaşul de cult pentru se închina în Sfântul Altar.
Coada credincioşilor care aşteaptă să ajungă la racla cu sfintele moaşte este şi duminică foarte mare, jandarmii estimând că de la începutul evenimentului au venit zeci de mii de oameni.